جمعه, ۱۰ فروردین , ۱۴۰۳ Friday, 29 March , 2024 ساعت ×
گوره به جاسک نماد خودکفایی ایران زمین
03 مرداد 1400 - 9:36
شناسه : 15453
مدیرعامل شرکت فولادمبارکه در خصوص اجرایی شدن پروژه استراتژیک گوره به جاسک با تاکید بر ضرورت اعتماد به توان داخلی گفت: تولیدکنندگان خارجی به دلیل تحریم‌ها، از تحویل ورق‌های مورد نیاز شرکت نفت برای اجرای پروژه انتقال نفت گوره به جاسک خودداری کردند، اما شرکت فولادمبارکه با همت تمامی کارکنان این مجموعه اسلب مخصوص انتقال گاز ترش را از سال 1398 تولید و هم‌اکنون نیز با افتخار می‌تواند صادرکننده این محصول باشد تا بار دیگر بی‌اثر بودن تحریم‌ها که نتیجه خودکفایی و استقلال کشور است را نشان دهد.
ارسال توسط : منبع : روابط عمومی فولاد مبارکه
پ
پ

به گزارش اخبارفلزات، حمیدرضا عظیمیان مدیرعامل شرکت فولادمبارکه، اظهار داشت: زمانی که برای نخستین بار همکارانمان از شرکت نفت برای تامین اسلب مخصوص انتقال گاز ترش به فولادمبارکه مراجعه کردند، ایده و طرح مسئله اولیه و مهمی در اجرای آن بود.

وی افزود: پس از جلسات پی در پی و ایجاد یک اراده جمعی و قطعی برای تولید تختال مورد نیاز این پروژه در فولادمبارکه برای اولین بار و در یک همکاری گروهی و دست جمعی میان کارشناسان شرکت و وزارت نفت، اسلب گاز ترش در سال ۱۳۹۸ در فولادمبارکه تولید شد.

سرمایه‌گذاری ۲ میلیارد دلاری در طرح گوره به جاسک

بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت در آیین بهره‌برداری از خط لوله و پایانه نفتی انتقال نفت گوره به جاسک، گفت: عملیات صادرات نفت خام از سواحل مکران در دریای عمان آغاز می‌شود. ایجاد این پایانه صادراتی نفت خام در منطقه مکران طی سال‌های اولیه دهه ۶۰ و اوج جنگ تحمیلی مطرح شد. بر همین اساس خط لوله‌ای به نام محرم راه‌اندازی و با پایان جنگ رها گردید که بخشی از این خط به قطر ۵۶ اینچ و طول ۲۲۰ کیلومتر در استان بوشهر به انتقال آب به مناطق ساحلی اختصاص یافت.

وی ادامه داد: در جریان سفر سال ۱۳۹۹ رییس جمهور به استان هرمزگان با ایشان اجرای این طرح جنبه حدی گرفت و پس از بررسی‌های کارشناسی شده موضوع و توجیهات اقتصادی، فنی و زیست‌محیطی، این طرح با اعتباری نزدیک به دو میلیارد دلار در شورای اقتصاد تصویب و ابلاغ شد.

وی افزود: فرایند ساخت و تامین تجهیزات این پروژه مهم ملی از سال ۱۳۹۷ آغاز و عملیات لوله‌گذاری آن در تیرماه سال ۱۳۹۹ با دستور رییس جمهور آغاز شد. این خط لوله با قطر ۴۲  اینچ (۱۰۶) و طول یک هزار کیلومتر اجرا شده است تا نفت خام سنگین و نیمه سنگین ایران را  از منطقه گوره در استان بوشهر به بندر جاسک در استان هرمزگان منتقل کند که امیدواریم این طرح به عنوان مهمترین پروژه پایه‌ای، زمینه‌ساز توسعه اقتصادی منطقه مکران باشد و پس از سال‌ها این کار کلید توسعه این مکان را به جریان اندازد.

وزیر نفت بیان کرد: در مسیر این خط لوله ۵ تلمبه‌خانه نفت خام، ۱۰ پست برق و ۳۰۰ کیلومتر خط انتقال نیرو اختصاصی و همچنین دو ایستگاه توپکرانی وجود دارد که برق مورد نیاز تلمبه‌خانه‌های مسیر در ظرفیت کامل ۱۰۰ مگاوات است. در انتهای زنجیره نیز یک واحد اندازه‌گیری و یک ایستگاه توپکرانی و همچنین تاسیسات بارگیری نفت خام براساس سه گوی شناور، سه دستگاه میترینگ و ۶ خط لوله زیردریایی جمعا به طول ۳۶ کیلومتر وجود دارد.

زنگنه اذعان داشت: در پایانه جاسک جمعا ۲۰ مخزن با مجموع ظرفیت ۱۰ میلیون بشکه ذخیره‌سازی در دست اجرا است. در حال حاضر نفت خام پس از طی مسافت نزدیک به یک هزار کیلومتر بدون هیچ مشکل عملیاتی به بندر جاسک رسیده و به دلیل آماده نبودن مخازن ذخیره به طور مستقیم در حال بارگیری در کشتی است.

وی در خصوص بخش‌هایی از این طرح که طی روز جاری به بهره‌برداری می‌رسد، یادآور شد: این بخش شامل یک هزار کیلومتر خط لوله، ایستگاه تلمبه‌خانه شماره ۲ ، تاسیسات ارسال و دریافت توپک و تجهیزات بارگیری نفت در جاسک به ظرفیت ۳۰۰ هزار بشکه در روز است. به طور کلی می‌توان گفت این طرح تاکنون پیشرفت ۸۲ درصدی داشته و حدود یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار در آن سرمایه‌گذاری صورت گرفته است.

وزیر نفت با بیان اینکه دو شرکت تابعه شرکت ملی نفت ایران یعنی شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) و شرکت نفت و گاز پارس به ترتیب مسئولیت بخش‌های خشکی و دریایی این طرح را بر عهده داشتند، عنوان کرد: برای اجرایی شدن مجموع این طرح قراردادی با پیمانکاران و تامین‌کنندگان به ارزش یک میلیارد و ۱۵۰ میلیون دلار امضا شده که تاکنون ۹۷۰ میلیون دلار آن پرداخته شده است. همچنین قراردادهایی که شرکت نفت و گاز پارس با پیمانکاران و تامین‌کنندگان این پروژه به امضا رسید برابر با ۳۰۰ میلیون دلار است که ۲۰۰ میلیون دلار آن تاکنون پرداخت شد.

زنگنه تصریح کرد: اکنون بهره‌برداری از خط، تلمبه‌خانه‌ها و همه تجهیزات مسیر به شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت سپرده شده است که تجربه بالایی در بهره‌برداری از خطوط لوله نفت و فراورده دارد. همچنین در حال حاضر عملیات بارگیری و صادرات نفت در جاسک نیز توسط شرکت نفت و گاز پارس انجام می‌شود که در ماه‌های آینده به‌طور کامل به شرکت پایانه‌های نفتی واگذار خواهد شد.

ظرفیت این پروژه تا پایان ۱۴۰۰ به یک میلیون بشکه در روز خواهد رسید

وزیر نفت با بیان اینکه طرح فوق در ابتدای سال ۱۴۰۱ به بهره‌برداری کامل خواهد رسید، اظهار ‌کرد: از امروز تا مهرماه ظرفیت این طرح ۳۰۰ هزار بشکه خواهد بود. از مهر تا آبان ماه به ۴۰۰ هزار بشکه، از آبان تا دی‌ماه با وارد مدار شدن تلمبه‌خانه‌ها و یک مخزن ذخیره در جاسک به ۵۰۰ هزار بشکه، از دی ماه به ظرفیت ۷۵۰ هزار بشکه و از ابتدای اسفندماه نیز به یک میلیون بشکه ظرفیت خواهد رسید.

زنگنه اذعان داشت: بهره‌برداری مرحله‌ای از طرح‌های بزرگ اینچنینی یک امر طبیعی است؛ همانطور که در نیروگاه‌ها، تصفیه‌خانه‌ها، خطوط لوله و پالایشگاه‌های گاز نیز مرسوم است. لذا در همه بخش‌های این خط لوله و همینطور همه تاسیسات مرتبط، تمامی الزامات و استانداردهای ملی و بین‌المللی از جمله استاندارد IPS و API رعایت شد.

وی افزود: در ابتدای آغاز این پروژه، قراردادهایی برای تامین ۴۰۰ هزار تن ورق «نیز» مقاوم به نفت ترش و تامین پمپ های ۶ مگاواتی  با شرکت‌های خارجی منعقد شد که به دلیل تحریم‌ها تامین اقلام‌ها بسیار سخت بود.

دستیابی فولادمبارکه به استاندارد تولید تختال مورد نیاز برای اجرای پروژه ملی گوره به جاسک 

وزیر نفت اضافه کرد: به همین راستا یک همکاری مشترک یکساله بین شرکت ملی نفت ایران، شرکت فولادمبارکه و شرکت فولاد اکسین تعریف شد تا بتوانند به استاندارد تولید تختال توسط فولادمبارکه و استاندارد تولید ورق توسط فولاد اکسین برسند.

زنگنه گفت: بخش اصلی ورق مورد نیاز این طرح که یک ورق مقاوم به نفت و گاز ترش است برای اولین بار در ایران ساخته و تامین شد. همچنین پمپ های ۶ مگاواتی نیز به ۵۰ پمپ ۲.۵ مگاواتی تبدیل  و باز در ایران ساخته شد. در نتیجه طرح عظیم خط لوله انتقال نفت گوره به جاسک جلوه‌ای از درهم شکستن تحریم‌ها و تکیه بر توان داخلی است.

صدور مجوز ساخت پالایشگاه ۹۰۰ هزار بشکه‌ای

وزیر نفت همچنین از صدور مجوز ساخت پالایشگاه ۹۰۰ هزار بشکه‌ای در این منطقه خبر داد که می تواند زمینه ساز ایجاد صنایع پایین دستی در این منطقه نیز بشود. همچنین ۲۰ میلیون مخزن با سرمایه گذاری ۲۳۰ میلیون دلاری توسط بخش خصوصی به روش بی‌او.تی (BOT) در حال احداث است. به علاوه در نظر داریم یک هنرستان صنعتی برای تربیت نیروهای ماهر در منطقه تاسیس کنیم. همچنین در این طرح ۱۱۰۰ هکتار زمین برای ساخت یک اسکله عظیم تجاری برای سازمان بنادر و دریانوردی تعیین و به آن تحویل داده شده است.

کاهش ۲۰ سِنتی هزینه هر بشکه نفت 

زنگنه گفت: در حال حاضر یک پایانی صادراتی در اختیار داریم که نفت خام را از دریای عمان صادر می‌کند و علاوه بر افزایش ظرفیت صادراتی ایران، منجر به تنوع و انعطاف در پایانه‌های نفتی و کاهش ریسک‌های صادراتی و امنیتی به همراه دارد. همچنین این طرح مسیر رفت و برگشت مشتریان نفت کشور را به اندازه ۱۰۰۰ مایل دریایی کوتاه می کند و هزینه هر بشکه نفت را از ۶۰ سنت به ۴۰ سنت کاهش می دهد.

خط انتقال نفت گوره به جاسک؛ ایرانی‌ترین و سریع‌ترین خط لوله ساخته شده در کشور 

وزیر نفت تصریح کرد: در این طرح بیش از ۲۵۰ شرکت بزرگ و کوچک داخلی مشارکت و افزون بر ۱۰ هزار نفر در آن کار کردند. همچنین تملک اراضی با عرض نزدیک به ۲۰۰ متر و طول ۱۰۰۰ کیلومتر نیز انجام شد. این خط لوله، ایرانی‌ترین و سریع‌ترین خط لوله‌ای است که تاکنون در کشور ساخته شده است؛ امروز مرحله نخست آن به بهره‌برداری خواهد رسید.

زنگنه ادامه داد: امیدواریم بتوانیم از امکانات موجود استفاده کرده و ظرفیت صادرات خود را پیوسته افزایش دهیم. این طرح یکی از پروژه‌های خواهد بود که به قول مقام معظم رهبری یکی از استراتژیک‌ترین طرح‌های این دولت است و خداروشکر با موفقیت به بهره برداری رسید. ساخت پایانه صادراتی جدی نفتی نشان دهنده غیرت و توانمندی ایرانیان است.

حسن روحانی رییس جمهور کشور، نیز در این جلسه پس از اظهارات وزیر نفت، گفت: امروز یک روز تاریخی و بزرگ برای ملت ایران است. هرچه زمان بگذرد اهمیت این پروژه بیشتر برای مردم روشن می‌شود. الان برای دنیا نمایان شد که جمهوری اسلامی ایران یک اقدام بسیار مهم ملی را در زمینه صادرات نفت انجام داده است.

وی افزود: شاید پروژه‌ای با این عظمت برای صادرات نفت آن هم با هدف راه‌اندازی یک پایانه صادراتی جدید در منطقه و در بیرون از خلیج فارس و در دریای عمان بسیار حائز اهمیتی است که با این همه عظمت در مدت زمان تقریبا دو سال و چند ماه یکی از افتخارات صنعت ایران زمین بود که به ملت ایران تبریک می‌گویم. این طرح به عنوان بزرگ‌ترین طرح وزارت نفت در تاریخ ثبت خواهد شد.

رییس جمهور اذعان داشت: این افتتاحیه استثنایی میان تمام پروژه‌هایی است که در این دولت افتتاح شده و به بیان دیگر می‌توان گفت که مهمترین طرح در دولت یازدهم و دوازدهم و همچنین پاسخ محکمی در برابر توطئه‌گران و افرادی است که آینده ایران را پایدار نمی‌دانند.

روحانی در پایان خاطرنشان کرد: زمانی که دشمن خواست در جنگ اقتصادی با ایران وارد شود، عمدتا در دو میدان و زمینه با ایران وارد جنگ شد که یکی صادرات نفت و دوم حوزه بانک و نقل و انتقالات پولی بود. البته تحریم‌های بسیاری وجود داشت اما این دو زمینه بسیار تاثیرگذار است.
انتهای پیام/

ثبت دیدگاه

دیدگاهها بسته است.