پنج شنبه, ۲۰ دی , ۱۴۰۳ Thursday, 9 January , 2025 ساعت ×
گسترش اکتشافات با راه‌اندازی سازمان‌ها و نهادهای علمی در ایران
11 اسفند 1401 - 11:07
شناسه : 33951
عضو هیئت‌مدیره شرکت ملی صنایع مس ایران: احد علیخانی، عضو هیئت‌مدیره شرکت ملی صنایع مس ایران، در سومین کنفرانس تخصصی استیل پرایس با تاکید بر این که ایران از قابلیت‌های معدنی بالایی برخوردار است، گفت: حدود 70 نوع ماده معدنی با 57 میلیارد تن ذخیره قطعی در ایران وجود دارد که 7 درصد ذخایر معدنی جهان را شامل می‌شود.
ارسال توسط : منبع : مس پرس
پ
پ

به گزارش فلزات‌نیوز، احد علیخانی با بیان اینکه ارزش ذخایر معدنی کشورمان در حدود ۷۷۰میلیارد دلار است، گفت: کشور ایران یک‌درصد خشکی جهان و یک‌درصد از جمعیت جهان را در خود جای داده است.
علیخانی با اشاره به تعدد مواد معدنی در ایران، اظهار کرد: ایران در مقایسه با سایر کشورها دارای ذخایر معدنی بالایی است.
وی با بیان این که یک‌سری پهنه‌های اکتشافی در ایران تدوین کرده‌ایم که دارای اشکال کاملا منظم و هندسی هستند و بر روی نقشه ایران ترسیم شده است، اظهار کرد: پتانسیل‌های معدنی ایران نشان می‌دهد که هر Zone مشخصات خاص خودش را دارد. برای اکتشافات باید مشخصات کاملی داشته باشیم تا بدانیم برای هر zone چگونه باید عمل کرد. نوع تکنولوژی مورد استفاده در هر کدام کاملا متفاوت است. وقتی افرادی فارغ از مباحث زمین‌شناسی و مباحث علمی، چهارچوب‌ها را ترسیم می‌کنند مسلما خروجی قابل‌توجهی نخواهد بود و این شروع ایرادات در اکتشافات است.
وی با اشاره به روند تولید کاتد از ۲۰۱۴ تا سال ۲۰۲۱ گفت: تولید یک روند دستوری نیست؛ تولید یک روندی دارد و شامل مراحل مختلفی است.

حداکثر سودآوری در تولید کنسانتره است
علیخانی با بیان این که تولید کاتد ایران در سال ۲۰۲۱ ، ۲۸۸ هزار تن بوده است افزود: تولید کاتد در کانادا ۶۹۶ هزار تن بوده و در حال حاضر به ۵۹۰ هزار تن کاهش یافته است.
عضو هیئت‌مدیره شرکت ملی مس در زمینه بررسی دلایل این کاهش توضیح داد: حداکثر سودآوری در کنسانتره است ولی از آن طرف قصد جلوگیری از خام فروشی را داریم. آیا کاتد محصول خام است؟ بله کاتد هم محصول خام است؛ وقتی ۸۰ درصد سودمان در کنسانتره است یا باید کنسانتره بفروشیم یا در محصول انتهایی حرکت کنیم.
وی ضمن مقایسه سهم درآمد معدنی ایران نسبت با سایر کشورها، گفت: سهم درآمد معدنی ایران از GPR کمتر از یک‌درصد است. لذا در برنامه ۲۰ساله، سهم معدن باید حداقل به  5 درصد افزایش یابد.
علیخانی گفت: تلاطمات نشان می‌دهد مدیران به سند چشم‌انداز ۲۰ساله توجهی نداشته و کسی نیز از آنها بازخواست نکرده است که چرا در این مدت نسبت به سند چشم‌انداز ۲۰ساله اقدامی انجام نگرفته و سهم درآمد معدنی چرا افزایش نیافته است.
عضو هیئت‌مدیره شرکت ملی مس تاکید کرد: یکی از قابلیت‌های بالقوه ایران برای توسعه، بخش معدن است.

کانادا برای بخش اکتشافات ۲/۹ میلیارد هزینه کرده است
علیخانی با مروری بر فعالیت‌های اکتشافی کشور کانادا، گفت: گزارش‌ها نشان می‌دهد در این کشور برای بخش اکتشافات ۲/۹ میلیارد هزینه شده است. اما در کشور ما اکتشافات شامل گزارش‌های حفاری می‌شود.
عضو هیئت‌مدیره شرکت ملی مس در زمینه معدن‌داری فراسرزمینی نیز تصریح کرد: اکتشاف موضوعی فراسرزمینی است و باید به خارج از ایران نگاه کنیم. نباید خود را در داخل سرزمین‌مان محصور کنیم. معدن‌داری فراسرزمینی را نباید فراموش کنیم.
وی با اشاره به سیاست‌های تشویقی کانادا گفت: کشور کانادا به شرکت‌های بزرگ معدنی مشوق‌های مالیاتی می‌دهد که فعالیت‌های اکتشافی را ادامه دهند. 
علیخانی در ادامه بیان کرد: نحوه واگذاری محدوده‌ها در کشور کانادا کاملا شفاف است. طبق قوانین در این کشور، صاحب زمین هیچ حقی به زیر زمین ندارد و دولت کاملا زیر ساخت‌ها را فراهم و مسائل را حل و فصل می کند.
عضو هیئت‌مدیره شرکت ملی مس در ادامه پیشنهاداتی را در این زمینه ارائه و تشریح کرد: برای بهبود شرایط بهتر است نهادهای حاکمیتی و سیاست‌گذاری برای تصمیم‌گیری از مراکز علمی که تجربه بیشتری دارند استفاده‌کنند و از تصمیم‌گیری سریع و کوتاه‌مدت خوداری کنند.
علیخانی افزود: همچنین برنامه اکتشافی کشور در چهارچوب فرصت‌ها و تهدیدها در سه فاز کوتاه مدت، میان‌مدت و بلند‌مدت تدوین شود. این برنامه باید با کمک مراکز علمی و با مشاورین با تجربه تدوین شود. معمولا نیروهای ستادی شاغل در نهادهای حاکمیتی و سیاست‌گذاری نقش هماهنگی را بر عهده دارند و نمی توان از آنها انتظار تدوین این برنامه‌ها را داشت.
وی در ادامه بیان کرد: برنامه باید واقع‌بینانه و منطبق بر شرایط جغرافیایی، سیاسی، اقتصادی ایران باشد و رونوشتی از مدل‌های دیگر کشورها که شرایط متفاوتی دارند، نمی‌تواند کارایی لازم را داشته باشد.
عضو هیئت‌مدیره شرکت ملی مس اظهار کرد: نقش نهادهای حاکمیتی از قبیل سازمان زمین‌شناسی، ایمیدرو و سازمان‌ها و شرکت‌های دولتی و خصوصی همچنین نهادهای مربوطه باید مشخص باشد.
وی بیان کرد: ضروری است بسترسازی قانونی از طریق نهادهای قانون‌گذاری با تدوین آیین‌نامه‌ها و بخش‌نامه‌ها برای تسهیل در اجرا صورت گیرد.
علیخانی افزود: در کشورهای معدنی موفق از قبیل استرالیا و کانادا و سازمان‌ها و نهادهای علمی وجود دارند که تمرکز فعالیت آنها بر شناسایی روش‌های نوآورانه در جهان و توسعه کاربرد است. لذا کمک به راه‌اندازی چنین سازمان‌ها و نهادهای علمی در ایران می‌تواند به گسترش اکتشافات کمک کند.
عضو هیئت‌مدیره شرکت ملی مس گفت: باید برای به‌روز‌رسانی فناوری‌های سخت‌افزاری از قبیل تجهیزات حفاری، تجهیزات، دستگاه‌های برداشت آنالیز پیشرفته برنامه‌ریزی لازم انجام شود.
وی بازنگری در روش‌های اجرایی فعالیت‌های اکتشافی از طریق جایگزین پنل‌های اجرایی را به عنوان دیگر پیشنهاد خود مطرح کرد.

ثبت دیدگاه

دیدگاهها بسته است.