به گزارش «فلزاتنیوز»، با تغییر روند تجارت بینالمللی و قیمت روی در سال ۲۰۱۶، برخی معادن تصمیم به کاهش حجم تولید روی گرفتند و بازار با کسری قابلتوجهی مواجه شد. همچنین در استرالیا به عنوان سومین تولیدکننده بزرگ جهان، با بسته شدن یکی از معادن و کاهش موقت تولید دو معدن دیگر، حجم تولید روی محتوی کنسانتره حدود ۵۰ درصد نسبت به سال قبل از آن کاهش یافت. مجددا با راهاندازی معدن جدید و پروژههای بازفرآوری باطله و بازیابی سطح تولید معادن در سال ۲۰۱۹، تولید فلز روی استرالیا پس از سه سال رکود افزایش یافت.
براساس این گزارش، روی (Zn) فلزی است که در دمای اتاق کمی شکننده و رنگ آن نقرهای مایل به خاکستری است. این فلز، چهارمین فلز رایج مورد استفاده بعد از آهن، آلومینیوم و مس است که سالانه بیش از ۱۳ میلیون تن تولید میشود. فلز روی در سراسر جهان تولید شده اما بزرگترین ذخایر آن در چین، پرو و استرالیا وجود دارد. طی سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۷، بازار جهانی فلز روی با کسری شدید مواجه شد.
بر اساس پایگاه جهانی دادههای معادن، بیش از ۳۷۹ معدن روی در سراسر دنیا در حال بهرهبرداری است که ۱۲۷ عدد از آنها در استرالیا قرار دارند. بزرگترین معدن روی استرالیا، معدن «Mount Isa Zinc Mine» واقع در کوئیزلند است که در سال ۲۰۲۲، حدود ۲۸۲ هزار و ۴۰۰ تن روی تولید کرد. معدن «McArthur River Mine» نیز در سال ۲۰۲۲، حدود ۲۷۸ هزار و ۸۰۰ تن روی تولید کرد و دومین معدن بزرگ روی استرالیا محسوب میشود. لازم به ذکر است که هر دو معدن به شرکت «Glencore Plc» تعلق دارند.
سه معدن بزرگ دیگر استرالیا به ترتیب شامل «Dugald River» با تولید ۱۷۳ هزار و ۴۰۰ تن فلز روی، «Century Tailings Mine» با تولید ۱۱۸ هزار و ۱۰۰ تن فلز روی و «Cannington Mine» با تولید ۶۴ هزار و ۵۰۰ تن فلز روی در سال ۲۰۲۲ است. نمودار یک، تولید کنسانتره روی استرالیا را بر اساس فلز محتوی نشان میدهد.
همانطور که ملاحظه میشود، تولید روی محتوی کنسانتره استرالیا طی سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۵، بیش از یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن بود اما در سال ۲۰۱۶ با کاهش شدید مواجه شد و به ۸۵۰ هزار تن رسید. بستهشدن معدن «Century Mine» در سال ۲۰۱۵ به دلیل کاهش ذخایر و کاهش موقت تولید در معادن «George Fisher» و «Lady Loretta» به دلیل کاهش قیمت روی در جهان، منجر به این روند شد.
تولید فلز روی جهان در سال ۲۰۱۵، بیش از مصرف آن بود اما در مقابل، بازار روی در سال ۲۰۱۶ با کسری قابلتوجهی روبهرو شد و مصرف بیش از تولید بود. با راهاندازی معدن «Dugald River» در سال ۲۰۱۷، تولید روی کشور استرالیا افزایش یافت. تولید این فلز طی سالیان ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۸، همچنان کمتر از یک میلیون تن بود و مجددا در سال ۲۰۱۹ افزایش یافت و به حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن رسید. در چهار سال اخیر، تولید روی معدنی استرالیا تقریبا به ثبات رسیده است.
در سال ۲۰۱۹، بازیابی سطح تولید در معدن «Dugald River» متعلق به شرکت «MMG»، آغاز فعالیت مجدد معدن «Lady Loretta» از شرکت «Glencore Plc» و همچنین راهاندازی دو پروژه بازفرآوری باطله، منجر به افزایش ۳۸ درصدی تولید روی استرالیا نسبت به سالهای قبل شد.
تجارت فلز روی استرالیا
نمودار ۲، مجموع صادرات روی محتوی کنسانتره استرالیا را نشان میدهد.
همانطور که مشخص است، کشور استرالیا جزو مصرفکنندگان بزرگ کنسانتره روی نیست و بخش عمده تولید خود را صادر میکند. استرالیا در پنج سال اخیر با وجود کاهش صادرات خود، در جایگاه اول صادرکنندگان کنسانتره روی قرار دارد. صادرات کنسانتره روی طی دو سال متوالی ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ به علت کاهش میزان تولید، به میزان قابلتوجهی افت پیدا کرد اما در سال ۲۰۱۸ با افزایش تولید داخلی و جبران کاهش اتفاق افتاده نسبت به دو سال قبلی، به دلیل محدودیت تقاضای داخلی، صادرات با جهش قابلتوجهی مواجه شد و از ۵۱۰ هزار تن در سال ۲۰۱۷، به حدود ۷۱۸ هزار تن (فلز محتوی) در سال ۲۰۱۸ رسید.
چین، مقصد اصلی صادرات روی محتوی کنسانتره استرالیا بوده و حدود ۴۵ درصد از کل صادرات استرالیا را به خود اختصاص داده است. چین با وجود اینکه بزرگترین تولیدکننده کنسانتره روی است، به واسطه توسعه صنایع پاییندستی، در دست داشتن تکنولوژی لازم، دسترسی به منابع، نیروی کار و انرژی ارزانتر، بزرگترین مصرفکننده آن نیز محسوب میشود. به طور کلی این کشور به واسطه اقتصاد بزرگ و صنعتی و نرخ رشد اقتصادی زیاد، مصرفکننده اصلی عمده کالاهای اساسی و فلزات از جمله روی به شمار میرود.
روند واردات روی محتوی کنسانتره چین از استرالیا، تقریبا متناسب با حجم تولید و صادرات استرالیا طی سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۸ کاهش یافته و در چهار سال اخیر افزایش داشته است. حجم واردات چین در سال ۲۰۱۳، حدود ۲۹۷ هزار تن و در سال ۲۰۲۲ حدود ۳۷۹ هزار تن بوده و در ۱۰ سال اخیر، ۲۷ درصد افزایش داشته است. بیشترین حجم واردات روی محتوی کنسانتره چین از استرالیا طی سالیان ۲۰۱۵ و ۲۰۲۰ و حدود ۴۰۰ هزار تن بود.
کره جنوبی به میزان ۲۴ درصد از کل صادرات کنسانتره روی استرالیا در ۱۰ سال اخیر را به خود اختصاص داد و کره جنوبی و چین روی هم رفته، مقصد ۷۰ درصد از کل صادرات استرالیا بودند. روند واردات کره جنوبی تقریبا بدون تاثیر از نوسانات تولید کنسانتره روی استرالیا طی ۱۰ سال اخیر ثبات نسبی داشت و تنها در سال ۲۰۲۰ به علت همهگیری کرونا که منجر به محدودیت حملونقل با کشتی و رکود فعالیتهای اقتصادی شد، کاهش یافت. میانگین واردات کنسانتره روی کره جنوبی از استرالیا، حدود ۱۶۳ هزار تن در ۱۰ سال اخیر بوده است.
ژاپن، اسپانیا، آلمان و کانادا به ترتیب با سهم واردات کمتر از ۱۰ درصد، در جایگاه سوم تا ششم بزرگترین واردکنندگان کنسانتره روی از استرالیا قرار دارند. واردات آلمان و کانادا از استرالیا بعد از سال ۲۰۱۵، کاهش چشمگیری داشت. این روند تا سال ۲۰۲۲ ادامه پیدا کرد و حجم واردات تقریبا ۵۰ درصد نسبت به سال ۲۰۱۳ کاهش یافت.
ثبت دیدگاه