به گزارش فلزات نیوز، شرکت کک طبس یکی از زیرمجموعههای شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات است که با هدف تکمیل زنجیره تولید و تامین کک متالوژی مورد نیاز کشور در کنار سایر زیرمجموعههای این هلدینگ بزرگ فعالیت میکند.
مهدی شکاری بیان کرد: فرایند تولید کک به این صورت است که زغالسنگ وارد کوره میشود و در دمای یک هزار و ۲۰۰ تا یک هزار و ۲۵۰ درجه تبدیل به کک میشود. با توجه به اینکه ۲۴ درصد زغالسنگ را گاز تشکیل میدهد، در داخل کوره این گازها طی سه روز از زغالسنگ خارج میشوند و میزان گازها در زغالسنگ به یک درصد کاهش مییابند و زغالسنگ به یک ماده سخت و متخلخل به نام کک تبدیل میشود.
وی افزود: کورههایی که در آنها زغالسنگ تبدیل به کک میشود به مدت ۳۰ سال از آغاز بهرهبرداری نباید خاموش شوند و باید همواره در دمای حدود یک هزار و ۲۰۰ درجه روشن بمانند زیرا زمانی که آجرهای داخل کوره برای بار نخست گرم و منبسط میشوند، اگر قرار باشد برای انجام اقداماتی مانند، تعمیرات کوره را خاموش کنیم، انبساط و انقباضی که رخ میدهد باعث از بین رفتن این آجرها و در نتیجه آسیب دیدن کوره میشود به همین دلیل نباید کورهها در این دوره زمانی خاموش شوند. در عین حال در دوران بهرهبرداری از کورهها احتمال وقوع آسیبهایی وجود دارد و ممکن است بنا به دلایل مختلف نیاز به تعمیر آجرها باشد و نمیتوان دمای کوره را کاهش داد و باید در همان دمای بالا، تعمیرات انجام شود.
مدیر کارخانه شرکت کک طبس ادامه داد: سال ۱۳۹۸ نخستین تعمیر کورههای شرکت کک طبس توسط کارشناسان خارجی انجام شد و در آن زمان دمای کورهها از یک هزار و ۲۰۰ به ۵۰۰ درجه پایین آوردند و سپس با لباسهای خاصی داخل کوره رفتند و تعمیرات را انجام دادند. مجددا نیاز به تعمیرات در کورههای کک طبس شد که کارشناسان خارجی به دلیل تحریم و مسائل دیگر قبول نکردند و این بار توسط کارشناسان بومی شرکت کک طبس با کاهش ۲۱۰ تا ۲۲۰ درجهای دمای کوره، تعمیرات در دمای حدود ۹۸۰ درجه با موفقیت انجام شد که نتایج آن هم بسیار مناسب بوده است.
شکاری تصریح کرد: کل کوره با آجر نسوز ساخته شده است و زمانی که یک آجر آسیب دیده باشد، باید تعویض شود که تعویض آن در دمای ۹۸۰ درجه بسیار پیچیده است. تجهیزی که قصد داشتیم با استفاده از آن داخل کوره برویم بسیار خاص است و با مواد نسوز، یک اتاقک ساخته شد که اطراف آن را با فولاد و منافذ آن را با مواد نسوز پر شد و سپس این اتاقک با ماشین داخل کوره فرستاده شد. دریچه از داخل اتاقک باز شد و افرادی که با لباس مخصوص به داخل کوره رفته بودند آجر را تعویض کردند.
وی تاکید کرد: سیستم ککسازی طبس در غرب آسیا منحصربهفرد است. ککسازیهای دیگر که در ایران فعال هستند، دانش فنی آنها مربوط به قبل از سال ۲۰۰۰ است اما سیستم شرکت کک طبس که در سال ۲۰۰۰ ابداع و کارخانه کک طبس نیز در سال ۲۰۱۰ با همین سیستم و توسط یک شرکت خارجی احداث شد، بنابراین این نوع سیستم ککسازی در ایران و خاورمیانه مشابه ندارد. دانش فنی مربط به این سیستم ککسازی نیز در دنیا تنها در اختیار سه کشور، آمریکا، چین و هند است. با توجه به تجربهای که در این تعمیر به دست آمد، از این پس میتوانیم تعمیرات آینده را با کارشناسان شرکت کک طبس انجام دهیم.
مدیر کارخانه شرکت کک طبس اظهار کرد: ظرفیت تولید اسمی شرکت کک طبس سالانه ۴۵۰ هزار تن کک متالورژی است که از ۶ باتری موجود در آن هماکنون دو باتری فعال است و باتریهای سه و چهار نیز در آینده نزدیک به بهرهبرداری خواهند رسید و باتریهای پنج و ۶ نیز تا اواخر سال آینده وارد مدار تولید میشوند. با این حساب با دو باتری فعال موجود، شرکت کک طبس هماکنون سالانه ۱۵۰ هزار تن تولید دارد که با بهرهبرداری از دو باتری دیگر این میزان تولید به ۳۰۰ هزار تن در سال خواهد رسید.
شکاری با اشاره به اینکه ایران دارای بزرگترین معادن زغالسنگ در خاورمیانه است، عنوان کرد: با این وجود، میزان استخراج پایین است و افزایشی در زمینه استخراج زغالسنگ طی سالهای گذشته نداشتهایم این در حالی است که ککسازیهای زرند کرمان، طبس، ذوب آهن اصفهان و چند ککسازی متفرقه دیگر در کشور فعال هستند و به مواد اولیه نیاز دارند. به طور کلی در حالی افزایش ظرفیت در حوزه تولید کک رخ داده که در زمینه تولید مواد اولیه افزایش ظرفیت چندانی رخ نداده است.
وی خاطرنشان کرد: به این ترتیب باید کک یا وارد شود یا برای افزایش استخراج زغالسنگ به منظور تبدیل آن به کک، برنامهریزی شود. همچنین بسته به نیاز مشتری در برخی مواقع باید کک وارداتی با کک تولید داخل ترکیب شود تا محصول مورد نظر به دست آید.
ثبت دیدگاه