پنج شنبه, ۶ دی , ۱۴۰۳ Thursday, 26 December , 2024 ساعت 1:58:12×
سرمایه‌گذاران خارجی در صف ورود به معادن ایران
18 خرداد 1400 - 15:34
شناسه : 13442
ورود سنگ‌آهن به بورس کالای ایران، اتفاقی مهم است که باعث شد زنجیره فولاد در آن، کامل‌تر و قیمت این محصول با شفافیت بیشتری تعیین شود. در همین راستا رییس سابق هییت‌مدیره شرکت معادن و فلزات و همچنین هییت‌مدیره شرکت معدنی و صنعتی چادرملو را دارد و سال‌ها در صنایع مس و معدن فعالیت داشت به گفت‌و‌گو نشسته است، محمدعلی احمدزاده اصل این اقدام مفید و موثر دانسته و معتقد است که فروش مواد معدنی در بورس کالای ایران برمبنای قیمت‌های بین‌المللی، پای سرمایه‌گذاران خارجی را به بخش معادن باز می‌کند.
ارسال توسط : منبع : کالا خبر
پ
پ

عرضه سنگ‌آهن در بورس کالا را چگونه ارزیابی کرده‌اید؟

فولاد و سنگ‌آهن از صنایع برتر و بالادستی و جزو منابع ملی کشور محسوب می‌شوند. به دلیل اینکه سنگ‌آهن از معادن بزرگ است توسط دولت اداره می‌شده اما تاکنون بازدهی خاصی از آن ندیده‌ایم؛ درصورتی‌که می‌توانستیم با مزیت بزرگ معدن، زنجیره تولید را در صنعت فولاد توسعه دهیم و از واردات بی‌نیاز شویم و حتی آن را صادر کنیم. حال با عرضه سنگ‌آهن در بورس کالا و تکمیل این چرخه و همچنین استفاده از تکنولوژی روز دنیا به تولید صنایع پایین‌دستی کشور و در کل صنعت فولاد کمک بیشتری خواهد شد.

موضوع مهم دیگر این است که صنایع بزرگ کشور به سرمایه‌گذاری خارجی نیاز دارند تا باعث رونق بیشتر صنایع پایین‌دستی نیز شوند. البته با ورود سنگ‌آهن به بورس کالای ایران عملا در صنایع بالادستی قدرت چانه‌زنی بزرگی پیدا می‌کنیم تا ضمن خروج منابع کشور از خام‌فروشی، قیمت مناسب به آن تعلق و حتی موجب جذب سرمایه‌های بیشتری توسط بخش خصوصی در این صنعت شود. از سوی دیگر فروش مواد معدنی به قیمت‌های بین‌المللی می‌تواند در جذب سرمایه‌های خارجی در بخش معادن نیز موثر واقع شود.

این عرضه‌ها چه تاثیری در بازار دارد؟

این اقدام در نهایت می‌تواند به سرمایه‌گذاری خارجی منجر شود زیرا می‌توانند تکنولوژی روز را وارد این صنعت کنند و همچنین از لحاظ درآمدی نیز منفعت خوبی به دست آورند. از اتفاقات منفی که شاهد آن هستیم، قیمت پایین سنگ‌آهن در کشور است که باعث شده سود اصلی به بخش آخر زنجیره فولاد برسد اما اگر بتوانیم قیمت‌گذاری را شفاف و سرمایه‌گذار خارجی را نیز وارد چرخه کنیم، به شکوفایی بازار سنگ‌آهن کمک خواهد شد و میزان ارزش‌افزوده واقعی این محصول را شاهد خواهیم بود.

اینکه کل زنجیره در بورس وارد شود چقدر به قیمت‌گذاری واقعی محصول نهایی کمک می‌کند؟

بی‌شک کمک خواهند کرد؛ اگر واقعا به دنبال توسعه صنعت هستیم باید از رویدادهای مخربی مثل شیوه‌نامه‌های دستوری و افراد رانت‌خوار دوری کنیم که فرصت و بستر اصلی برای این توسعه، ورود کل زنجیره به بورس کالا و کشف قیمت کالاها با یک رویکرد واحد یعنی اعتماد به عرضه و تقاضا است.

به اعتقاد بنده با استمرار عرضه زنجیره تولید فولاد در بورس کالا و گشایش‌های بین‌المللی، دور از انتظار نخواهد بود که به مرور سرمایه‌گذاران خارجی به دلیل شفافیت موجود در یک بستر معاملاتی یعنی بورس کالا، برای خرید در تالار بورس کالای ایران حضور یابند و در شرایطی رقابتی و برمبنای قیمت‌های بین‌المللی به معامله بپردازند.

اما در طرف مقابل وقتی با استدلال‌های اشتباه به قیمت‌گذاری روی می‌آوریم علاوه بر اینکه به اعتبار بورس کشورمان لطمه می زنیم، پویایی صنعت را نابود و رانت را وارد بازار می‌کنیم.

پس باید تاکید کرد که سازوکار بورس کالا، قیمت‌ها را شفاف می‌کند تا صنایع و بازیگران اقتصادی بتواند خود را بازیابی کنند. نمونه خیلی ساده در خصوص توسعه صنعت به واسطه احترام به مکانیسم عرضه و تقاضا به جای قیمت‌گذاری را می‌توان در حوزه مس مشاهده کرد؛ مس به دلیل آنکه در بورس کالا و با قیمتی نزدیک به نرخ‌های جهانی معامله می‌شود همواره مسیری برای توسعه بیشتر و همچنین برنامه‌ریزی مناسب برای آینده داشته است که و سایر بازارها نیز برای حذف رانتخواران باید به این شیوه منطقی معاملاتی روی آورند.

اگر فضای باز اقتصادی شکل بگیرد، صنایع پایین‌دستی نیز توسعه پیدا خواهند کرد البته صنعت فولاد متاسفانه به دلیل قیمت‌گذاری غلط، دچار رانت شده که حتی به آهن‌فروش‌های خرده‌پا نیز رسیده است. به عبارتی چون با اصرار سیاست‌گذار، محصول با قیمت پایین‌تر از نرخ‌های واقعی عرضه شده، یک «رانت قیمتی» در این بازار شکل گرفته که از بین رفتن این رانت ما را به «مدیریت هزینه» خواهد رساند به این معنی که به‌صورت کامل همه‌چیز بهینه و اقتصادی پیش خواهد رفت.

اکنون تاجر چینی که سنگ‌آهن را از ایران می‌خرد، هزینه کرده از راه جاده‌ای و دریا به کشور خود برده و با هزینه‌های کارخانه، محصولی را تولید می‌کند و دوباره همین مسیر را برمی‌گردد و محصول را با ارزان‌تر از قیمت ما در بازار به فروش می‌رساند! علت آن این است که اولویت ما در صنعت فولاد، حوزه تکنولوژی نبوده است بلکه ما با محبوس کردن قیمت واقعی سنگ‌آهن داخلی، ضعف‌های خود را پنهان کرده‌ایم و کشور چین از رانت قیمت سنگ‌آهن ما سوءاستفاده کرده و سود آن را می‌برد.

با همه این تفاسیر با عرضه سنگ‌آهن در بورس کالا به مرور قیمت این محصول به نرخ‌های جهانی نزدیک خواهد شد تا بتوانیم شکوفایی صنعت را در کل زنجیره نه صرفا در بخشی خاص شاهد باشیم. باید قبول کنیم که توسعه هر بخش در صنعت فولاد از جمله حوزه بالادست، نیاز به جذب سرمایه و بهره‌گیری از تکنولوژی جهانی دارد تا از ظرفیت نسبی که از منابع کشور استفاده می‌کنیم، نهایت بهره‌برداری را داشته باشیم.

قیمت‌گذاری واقعی سنگ‌آهن در بورس کالا چقدر بر منافع سهامداران شرکت‌های معدنی تاثیر دارد؟

اصولا وقتی شرکت‌های سرمایه‌پذیر ما در بورس کالا حضور داشته باشند باعث رونق آن شرکت بورسی نیز خواهد شد. حتی شرکت‌های تابعه سنگ‌آهن و فولاد نیز می‌توانند وارد بورس شوند و درنهایت کل زنجیره وارد بورس شده و پتانسیل خود را به‌صورت کامل و شفاف نشان خواهد داد. این اقدام، قطعا منبع جذب سرمایه و منشا سرمایه‌گذاری خواهد شد. از این مسیر، برای توسعه صنعت می‌توانیم بر روی منابع مالی که از بازار تامین می‌شود حساب باز کنیم و در واقع، منابع عظیم مالی و اقتصادی وارد تولید خواهد شد و بازار سرمایه اولین مجموعه‌ای است که از ورود سنگ‌آهن به بورس کالای ایران استقبال کرده است.
انتهای پیام/

ثبت دیدگاه

دیدگاهها بسته است.