در سالیان گذشته به دلیل جنگ تحمیلی و ضعف زیرساختهای مورد نیاز صنایع، توجه چندانی به توسعه بخش صنعت و معدن در استانهای غربی کشور نشده و توسعه چندانی در این بخش بزرگ از کشور رخ نداده بود. با این وجود، پنج استان غرب کشور از ظرفیتهای فراوانی برخوردارند که با اتکا به آنها، باید اقتصاد را تقویت کرد. اکثر استانهای غربی، مرزها و بازارچههای مرزی متعددی با کشور عراق دارند که یکی از مهمترین پتانسیلهای توسعه صنعتی و اقتصادی در این بخش به شمار میرود. تکمیل زنجیره فولاد در غرب کشور با هدف توسعه اقتصادی، صنعتی و ایجاد اشتغال در استانهای غربی، از جمله مهمترین استراتژیهای اقتصادی دولت در سالهای اخیر بوده است.
در حال حاضر توسعه اقتصادی و صنعتی در سطح این منطقه از کشور در حال رقم خوردن است؛ به نحوی که در صورت بهرهبرداری از پروژههای تعریف شده، سالیانه شاهد استخراج ۱۰ میلیون تن سنگآهن، تولید پنج میلیون تن کنسانتره سنگآهن، پنج میلیون تن گندله، سه میلیون و ۲۰۰ هزار تن آهن اسفنجی و دو میلیون تن فولاد و ورق فولادی در غرب کشور خواهیم بود. در حال حاضر وضعیت صنایع معدنی نسبت به سایر صنایع شرایط بهتری دارد و جزو صنایع آیندهدار کشور شناخته می شود؛ به همین جهت است که هلدینگهای بزرگ معدنی از جمله شرکت سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات «ومعادن» به سمت تعریف پروژههای جدید رفتهاند.
صبا امید؛ ستونی در زنجیره فولاد ایران
یکی از مهمترین طرحهای توسعهای در غرب کشور، کارخانه گندلهسازی صبا امید غرب خاورمیانه است. این پروژه به عنوان یکی از ۴۸ طرح پیشران اقتصادی ایران، در قلب کردستان آغاز شده و گامی بلند در مسیر اشتغالزایی، محرومیتزدایی و آبادانی این منطقه محسوب میشود.
اهمیت اجرای پروژه صبا امید غرب خاورمیانه در استان کردستان از این جهت است که با شروع این پروژه و پس از آن با تکمیل و راهاندازی خطوط تولید، گام بزرگی در جهت ایجاد اشتغال، آبادانی و توسعه پایدار منطقه و محرومیتزدایی در استان برداشته خواهد شد.
صبا امید؛ بزرگترین کارخانه گندلهسازی غرب کشور
شرکت صبا امید غرب خاورمیانه در سال ۱۳۹۸ به عنوان متولی اجرا و بهرهبرداری از کارخانه گندلهسازی کردستان فعالیت خود را آغاز کرد. پروژه احداث این واحد گندلهسازی به عنوان بزرگترین واحد گندلهسازی غرب کشور در بخش کرانی شهرستان بیجار کلید خورد.
فناوری به کار گرفته شده در ساخت کارخانه گندلهسازی شرکت صبا امید غرب خاورمیانه، آلیس چالمرز است و پروژه به گونهای طراحی شده که ظرفیت آن در فاز اول یک میلیون تن و برای فاز توسعه، ظرفیت دو میلیون و ۵۰۰ هزار تنی در نظر گرفته شده است. همچنین، زیرساختهای مورد نیاز در فرایند احداث نیز پیشبینی شده است.
ارزشآفرینی با اشتغال بومی
این پروژه در فاز اول ۲۰۰ شغل مستقیم و ۵۰۰ شغل غیرمستقیم ایجاد کرده و با توسعه پروژه، فرصتهای شغلی بیشتری فراهم خواهد شد. تمرکز ویژه بر نیروی کار بومی، فرصتی بینظیر برای کاهش بیکاری در استان کردستان و رونق معیشت مردمان این دیار محسوب میشود.
با توجه به معضل بیکاری در منطقه، استفاده از نیروی کار بومی در بخشهای مختلف کارخانه، از جمله مهمترین اولویتهای شرکت صبا امید غرب خاورمیانه است. در شرایط کنونی این شرکت تلاش کرده است چابکی خود را حفظ کند و به همین دلیل بسیاری از فعالیتها را به پیمانکاران برونسپاری کرده است؛ به طوری که هماکنون در بخش پیمانکاری، حدود ۱۵۰ نفر نیرو مشغول فعالیت هستند.
مزیتهای استراتژیک صبا امید
موقعیت مکانی استثنایی، از نقاط تمایز شرکت صبا امید غرب خاورمیانه به حساب میآید؛ به نحوی که فاصله ۴۰ کیلومتری کارخانه با معادن سنگآهن صبانور، تامین مواد اولیه را آسان و اقتصادی کرده است. نزدیکی به واحد احیا مستقیم شرکت صنایع فولاد کردستان نیز فروش پایدار گندله تولیدی را تضمین میکند. علاوهبراین، معادن جوان استان، تامین خوراک کارخانه را برای سالهای متمادی تضمین خواهد کرد.
مقابله با خامفروشی؛ افزایش ارزشافزوده
یکی از اهداف کلیدی شرکت صبا امید غرب خاورمیانه، حرکت به سوی تولید محصولات با ارزشافزوده بالا و مبارزه با خامفروشی است زیرا نزدیکی به معادن، هزینههای تولید را کاهش میدهد و آن را به یکی از پربازدهترین پروژههای صنعتی ایران، به ویژه در راستای محرومیتزدایی و ایجاد ارزش افزوده بدل میکند و بیشک از بخشی از مشکلات موجود درسطح استان و کشور گرهگشایی خواهد کرد.
پیشرفت چشمگیر و برنامه تولید آزمایشی درسال ۱۴۰۴
تا بهمن ماه ۱۴۰۳، پروژه شرکت صبا امید غرب خاورمیانه بیش از ۶۳ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است. سرمایهگذاری مورد نیاز این طرح حدود سه هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان برآورد شده و پیشبینی میشود تولید آزمایشی کارخانه در سال ۱۴۰۴ آغاز شود.
بر مبنای استانداردهای تعریف شده در ساخت کارخانههای گندلهسازی، به ازای هر یک کیلوگرم محصول، به حدود ۵۰ یورو سرمایهگذاری نیاز است. بر این اساس، کارخانه گندلهسازی با ظرفیت تولید یک میلیون تن، به حدود ۵۰ میلیون یورو سرمایهگذاری نیاز دارد. از آنجایی که این کارخانه در منطقهای کمتربرخوردار در حال احداث است، هزینههای تامین زیرساخت پروژه قابل توجه بوده و مجموع هزینههای احداث این کارخانه، قریب به ۷۰ میلیون یورو پیشبینی میشود.
حفظ محیط زیست و توسعه متوازن؛ محور فعالیت های صبا امید
بدیهی است که احداث این پروژه در منطقه بیجار، نباید به تخریب محیط زیست و تغییر اکوسیستم منطقه بینجامد. بر همین اساس، توسعه متوازن از جمله مهمترین اهداف شرکت صبا امید غرب خاورمیانه است. از زمان آغاز عملیات اجرایی این پروژه، تلاش بر این بوده که تا حد ممکن آسیبی به محیط زیست منطقه وارد نشود و از آسیبهایی که در برخی شهرهای مرکزی ایران به واسطه توسعه صنایع فولادی شاهد آن هستیم، پیشگیری شود. در این راستا، پیمانکاران ملزم شدهاند مقررات و استانداردهای ایمنی و محیط زیستی را سرلوحه اقدامات خود قرار دهند.
در همین راستا، کارخانه گندلهسازی صبا امید با رعایت استانداردهای زیستمحیطی، اقدام به استفاده از پساب فاضلاب شهری حسنآباد یاسوکند برای تامین آب کرده تا فشار بر منابع آبی منطقه کاهش یابد. همچنین، پیمانکاران متعهد شدهاند کمترین آسیبی به اکوسیستم منطقه وارد نکنند.
پشتوانه قوی در حوزه زیرساخت
برای تامین برق مورد نیاز کارخانه گندلهسازی صبا امید، دیماند ۹ مگاواتی خریداری و خط انتقال آن احداث شده است. پست برق داخلی کارخانه نیز با ۷۵ درصد پیشرفت، به زودی تکمیل خواهد شد. در حوزه گاز نیز ظرفیت لازم خریداری شده و ایستگاه تقلیل فشار آن در دست طراحی است.
چالشها؛ راهی سخت اما قابلحل
شرکت صبا امید غرب خاورمیانه با چالشهایی نظیر کمبود نقدینگی، تاخیر در ارسال تجهیزات خارجی و تعهدات اجرا نشده در بخش برق منطقهای مواجه است. با این حال، برنامهریزی دقیق و پشتوانه قوی مدیریتی، مسیر رفع این موانع را شفاف کرده است.
صبا امید؛ چراغ روشن توسعه کردستان
این پروژه صنعتی، نه تنها فرصتی طلایی برای استان کردستان بلکه الگویی برای توسعه مناطق کمتر برخوردار ایران است. شرکت صبا امید غرب خاورمیانه به معنای واقعی کلمه، نقطه امیدی برای رشد اقتصادی، اشتغالزایی و ارزشآفرینی در غرب کشور محسوب میشود.
انتهای پیام//
ثبت دیدگاه