یکشنبه, ۳۰ دی , ۱۴۰۳ Sunday, 19 January , 2025 ساعت ×
پست برق ۲۳۰ کیلو ولت خوزستان یکی از بزرگ‌ترین پست‌های کشور
01 بهمن 1399 - 8:09
شناسه : 5451
احمد علی پور مدیر پروژه‌های اتوماسیون صنعتی: یکی از تاثیرگذارترین بخش‌های شرکت فولاد خوزستان که فعالیت تمام بخش‌های دیگر به آن وابسته است پست برق 230 کیلو ولت می‌باشد که با توجه به وجود 14 دستگاه ترانس با ظرفیت بالا، یکی از بزرگترین پست‌های کشور محسوب می‌گردد.
ارسال توسط :
پ
پ

این پروژه با اعتبار ۳/۳ میلیون یورو معادل ۱۹۵ میلیارد ریال در یکی از حساس‌ترین سایت‌های فولاد و با خطر برق فشار قوی ۲۳۰ کیلو ولت، میدان‌های الکتریکی بالا و در زیر زمین بودن کابل‌‌های کنترلی فراوان، بسیار مهم و در مدار، در حال اجرا می‌باشد. با اجرای این پروژه، کنترل و مانیتورینگ عملیات پست راحت‌تر و با افزایش دقت بالاتر و خطای کمتر انجام می‌شود که باعث می‌شود شناسایی خطاهای به وجود آمده سریع‌تر انجام گیرد. حجم کابل کشی‌ها تا ۶۰ درصد کاهش می‌یابد. امکان ثبت و آرشیو داده‌های شبکه برق، مشاهده گراف‌های ثبت شده و بخش دیگر پروژه مربوط به احداث باس بار(BUSBAR) مشترک می‌باشد، که با اجرای آن جابه جایی ترانس‌‎های کوره‌ای با ترانس اسپر در مدت چند دقیقه انجام می‌شود که در حال حاضر در مدت ۴ تا ۵ ساعت انجام می‌گیرد.

اهداف پروژه

با توجه به اینکه سطح ولتاژ شبکه‌های فوق توزیع از خروجی نیروگاه برای کاهش تلفات و افزایش ظرفیت خطوط انتقال در سطوح ۲۳۰ و ۴۰۰ کیلوولت می‌باشد، لازم است جهت تبدیل آن به سطوح ولتاژ مناسب واحدهای صنعتی یک پست با ترانس‌های مبدل ولتاژ احداث گردد که ایستگاه اصلی فولاد خوزستان وظیفه تبدیل سطح ولتاژ ۲۳۰ کیلوولت شبکه سراسری به ولتاژ ۳۳ کیلوولت مورد نیاز کارخانه را به عهده دارد.
متاسفانه قدمت تجهیزات موجود در پست مذکور که از اولین واحدهای شرکت نیز است بسیار بالا بوده و در سال‌های اخیر از سوی معاونت برنامه‌ریزی و توسعه با همکاری مجموعه معاونت بهره‌برداری در قالب پروژه‌های مختلف، تجهیزات قدیمی آن نوسازی گردید.

عوامل پیشبرد پروژه

همکاری و هماهنگی بین معاونت‌های برنامه‌ریزی و توسعه با بهره‌برداری و همچنین همکاری مستمر بین مدیر پروژه‌ها با واحدهای ایمنی، حراست و خرید خدمات و در نهایت تامین اعتبار به موقع بودجه ارزی و ریالی از عوامل موثر در پیشرفت یک پروژه است.
در این پروژه یکی از مسائل اساسی پست وجود سیستم کنترلی Conventional و قدیمی آن بود که این امر باعث عیب‌یابی‌ها و خاموشی‌های طولانی می‌گردید و همواره کاهش تولید را در پی داشت. این سیستم قدیمی سبب شده بود که حجم قابل توجهی از کابل‌های کنترلی و ارتباطی (بین تجهیزات سایت و پانل‌ها در اتاق کنترل) وجود داشته باشد که همواره این امر خطر بالقوه‌ای در سایت ایجاد کرده بود.
بنابراین مدیریت عالی شرکت با توجه به پیشنهادات تیم فنی، جهت رفع این نقص در سیستم، انجام پروژه اتوماسیون پست ۲۳۰ کیلوولت را در دستور کار قرار داد. از این رو طی برگزاری جلسات فشرده و فراوان با نمایندگان شرکت برق منطقه‌ای موافقت‌های لازم را کسب نمود و کار از سوی نیروهای داخلی شروع شد. فاز اول آن با موفقیت انجام شد که شامل اتوماسیون فیدرهای جدید و دو فیدر انتهای پست است.
در ادامه و در فاز دوم پروژه DCS کل پست برق ۲۳۰ کیلوولت می‌باشد که شامل احداث هفت عدد اتاق BCR مربوط به ۱۴ فیدر می‌باشد که در حال حاضر در میانه‌های راه می‌باشیم. البته با در نظر گرفتن شرایط تحریمی، تامین تجهیزات در اولویت کار قرار گرفته و تمامی دستگاه‌های HITECH سیستم اتوماسیون مورد نیاز خریداری و وارد شرکت شده است.
در حال حاضر ساختمان‌های پروژه، به طور کامل احداث و۸۰ درصد بخش خریدها انجام شده است. از نیمه آبان ماه تابلوهای اتاق‌های BCR  به مرور و در سه مرحله وارد شرکت شده و بعد از انجام کابل‌کشی و راه‌اندازی به فاز راه‌اندازی می‌رسد.
بخش دیگری از این پروژه، احداث شبکه باس بار مشترک ترانس‌های کوره‌ای است که امکان جایگزینی ترانس یدکی و آماده به کار T5 در سایت را به هر یک از ترانس‌های کوره فولادسازی مسیر می‌سازد.
بنابراین در صورت بروز مشکل برای هر ترانس کوره‌ای، ترانس اسپر T5 به سرعت و ظرف چند دقیقه جایگزین ترانس معیوب می‌شود که پیش از این عملیات جایگزینی به صورت دستی و ظرف ۴ تا ۵ ساعت کار یدی انجام می‌گرفت.
اجرای این بخش از پروژه، علاوه بر سهولت در انجام فعالیت‌های تعمیراتی بر روی ترانس‌ها، در کاهش مدت زمان توقف کوره‌ها موثر است. با اجرای این پروژه موارد زیر بدست خواهد آمد:

۱٫     کنترل و مانیتورینگ عملیات پست آسان‌تر و با افزایش دقت بالاتر و خطای کمتر انجام می‌شود.

۲٫     حجم کابل کشی‌ها تا ٦٠ درصد کاهش می‌یابد.

۳٫     شناسایی خطا سریع‌تر انجام می‌شود.

۴٫     امکان ثبت و آرشیو داده‌های شبکه برق ایستگاه اصلی برق، مشاهده گراف‌های ثبت شده و از این طریق اطلاعات در تحلیل حوادث و مانورهای عملیاتی شبکه استفاده می‌شود.

۵٫     یک بخش از پروژه مربوط به احداث باس بار مشترک ۳۳ کیلوولت می‌باشد که با اجرای آن جابجایی هر یک از ترانس‌های کوره‌ای با ترانس اسپر در مدت چند دقیقه انجام می‌شود که در حال حاضر در مدت ۴ تا ۵ ساعت انجام می‌شود.

سخن پایانی
علیرغم اینکه انجام این پروژه با خطرات زیادی روبرو بود اما تاکنون با هیچ گونه حادثه‌ای ایمنی و فردی نشده است. البته این مهم با توجهات باری‌تعالی و با همکاری بهره‌برداری برق منطقه‌ای، مدیریت توزیع و تعمیرات برق فولاد، مدیریت مهندسی کارخانه، مدیریت پروژه‌های برق، واحد ایمنی، نظارت شرکت پیشگامان، مشاور شرکت دریاپالا و توسط شرکت رای آوین فن بعنوان مجری پروژه، بدست آمده است.

ثبت دیدگاه

دیدگاهها بسته است.