به گزارش اخبارفلزات، حامد سلطانینژاد مدیرعامل شرکت بورس کالای ایران، در خصوص کارکرد و ماموریت بورس کالا، اظهار داشت: مرور معاملات بورس کالا در سال ۱۴۰۰، بیانگر جابهجایی تقریبی همه رکوردهای تاریخی بازار فیزیکی از سال ۱۳۸۶ یعنی زمان تاسیس بورس کالا تاکنون است؛ به طوری که با رشد ۹۰ درصدی، ارزش کل معاملات به نسبت سال ۱۳۹۹، این متغیر مهم از ۶۶۵ هزار میلیارد تومان (همت) عبور کرد.
وی افزود: رسیدن به معاملات بیش از ۷۶ میلیون تن انواع کالا و محصول به ارزش بیش از ۶۳۰ همت در بازار فیزیکی با مقیاس تولید ناخالص داخلی (GDP)، قابل ملاحظه است و امیدواریم با حمایت دولت و مجلس، این روند رو به رشد و ثبت رکوردهای جدید ادامه دار باشد.
مدیرعامل بورس کالای ایران، گفت: سال گذشته در مجموع ۷۶ میلیون و ۱۴۶ هزار تن انواع محصول به ارزش ۶۳۰ هزار و ۶۷۵ میلیارد تومان در بازار فیزیکی مورد معامله قرار گرفت که حجم معاملات رشد ۱۲۸ درصدی و ارزش معاملات نسبت به سال ۱۳۹۹ دو برابر شده و افزایش ۱۰۲ درصدی داشت که بالاترین سطح رشد در تاریخ معاملات بورس کالا از ابتدای تاسیس تاکنون به شمار میرود.
سلطانینژاد در ادامه، ارائه گزارش عملکردی با تاکید اینکه رکورد پذیرش انبارها در سال ۱۴۰۰ شکسته شد و در اقصینقاط کشور انبارهای بورس کالا وجود دارد، بیان کرد: معاملهگران در سال گذشته، ۵۷ میلیون و ۴۹۷ هزار تن انواع محصولات صنعتی و معدنی را به ارزش ۳۶۹ هزار و ۸۹۸ میلیارد تومان مورد دادوستد قرار دادند که به لحاظ حجم ۳۱۹ درصد و به لحاظ ارزش ۱۲۳ درصد بیشتر از سال ۱۳۹۹ بود. در حوزه محصولات پتروشیمی نیز با ثبت رکوردهای جدید و رشد ۴.۶ درصدی حجم و ۷۴ درصدی ارزش معاملات، دادوستد پنج میلیون و ۳۷۹ هزار تن محصول به ارزش ۱۴۵ هزار و ۳۸۰ میلیارد تومان گزارش شد.
وی عنوان کرد: در حوزه محصولات فراوردههای نفتی نیز اگرچه حجم معاملات کاهش ۱۰ درصدی داشت و به ۱۲ میلیون و ۸۹۵ هزار تن رسید، اما ارزش معاملات شاهد ثبت رکورد جدید بود و با ۷۷ درصد افزایش به ۱۰۷ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان رسید. بازار فرعی هم رکورد زد و طی سال ۱۴۰۰، بالغ بر ۳۷۴ هزار تن انواع محصول در این بازار فروخته شد که ارزش ۷ هزار و ۱۶۶ میلیارد تومانی را رقم زد.
در مسیر توسعه ابزارهای مالی
مدیرعامل بورس کالا در ادامه با تاکید اینکه این شرکت در زمینه توسعه ابزاری با وزارت صنعت، معدن و تجارت تعاملات جدی را در دستورکار دارد، تصریح کرد: معاملات کشف پریمیوم، یکی از این ابزارهایی است که هم به تولیدکننده و هم به خریداران اجازه میدهد خریدهای خود را با اطمینان به صورت سالانه انجام دهند.
سلطانینژاد با اشاره اینکه بورس کالا با راهاندازی معاملات حراج باز، به دنبال کاهش ریسکهای موجود است، تاکید کرد: بورس کالای ایران، با بهرهگیری از ابزارهای معاملاتی دیگر همچون گواهی سپرده کالایی، به دنبال کاهش دادن ریسک و ایجاد اطمینان خاطر به سرمایهگذاران برای انجام معاملات در فضایی است که منافع تولیدکننده و مصرفکننده توامان تامین شود.
وی گفت: در حوزه ساختمانی برای صنعت سیمان، شرایط عرضه از سال گذشته در بورس کالا کاملا فراهم شد و عرضههای آن در حال انجام است که برای سایر مصالح ساختمانی در قالب پوشش طرح تولید ملی مسکن نیز، بورس کالا دستورکار مفصلی در اختیار دارد.
کاهش فرایندهای کاغذی
سلطانینژاد با اشاره اینکه بورس کالا در زیرساخت انجام معاملات، امور ویژهای را برای الکترونیک شدن معاملات انجام داده است، بیان کرد: در امور مربوط به فرایند معاملات، کاغذبازی به حداقل رسیده و این روند برای تکمیل زیرساختها تداوم خواهد داشت. بورس کالا در آینده شاهد بحث سبدگردانی در بازار مشتقه خواهد بود و در این راستا، قرار است سامانههای جدید در بورس کالا راهاندازی شود.
مدیرعامل بورس کالای ایران ادامه داد: در بحث تامین و توسعه ابزارهای مالی، اقدامات متنوعی در برنامه اجرایی بورس کالا وجود دارد که در این بخش، معاملات سلف مسکن و همچنین گواهی سپرده شمش طلا به زودی راهاندازی خواهد شد.
وی در پایان با اشاره اینکه بستر بورس کالا از سالهای گذشته تاکنون میزبان تمامی بخشهای بالادست و پاییندست در حوزههای مختلف بوده است، خاطرنشان کرد: امروز مسیر توسعه بورس کالا علاوه بر رشد و استمرار عرضه کالاها در بازار فیزیکی، به بازارهای مالی معطوف است؛ به گونهای درصدد متنوعسازی و رونق بیش از پیش ابزارهای مالی بورس کالا هستیم. با توجه به ثبت حجم معاملات ۷۶ میلیون تنی در سال ۱۴۰۰، مجموع حجم سالانه معاملات بورس کالا معادل نزدیک به ۵۰ درصد مجموع حجم سالانه تجارت خارجی غیر نفتی کشور است.
انتهای پیام/
ثبت دیدگاه