جمعه, ۲ آذر , ۱۴۰۳ Friday, 22 November , 2024 ساعت ×
بورس کالا قیمت‌گذاری دستوری را از میدان خارج کرد
29 آبان 1400 - 14:51
شناسه : 20718
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اینکه کشف پریمیوم مبنی بر استفاده از ابزارهای نوین مالی بازار سرمایه در تامین مالی، پوشش ریسک تولید و مدیریت هوشمند بازار کالایی، روشی برد-برد در بورس کالا است، گفت: دولت در برهه‌ای خاص ناچار به تنظیم بازار به روش قیمت‌گذاری دستوری شد، اما اکنون دولت قصد دارد با این طرح از قیمت‌گذاری دستوری خارج شود و عرضه کالا را از طریق بورس پیگیری کند.
ارسال توسط : منبع : کالا خبر
پ
پ

به گزارش اخبارفلزات، اسدالله کشاورز معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت، اظهار داشت: این طرح برای تنظیم بازار پتروشیمی، فولاد، مس، آلومینیوم، و … بوده که بیش از دو ماه است با برگزاری جلسات مرتب معاونان وزارتصنعت، معدن و تجارت و مدیرانشان و بعد از آن با فعالان و دست‌اندرکاران و فعالان این بازارها و کسانی که مدعی هستند از این طرح هیچ اطلاعی ندارند مورد بررسی دقیق قرار گرفته و خلاها و نواقص طرح برطرف شده است.

وی با بیان اینکه این طرح از ۲۶ آبان‌ماه به طور رسمی آغاز شده است، افزود: الگوی مدیریت بازار برای اینکه بازار دچار التهاب نشود، به صورت تدریجی و با کشف پریمیوم که چهارشنبه هفته گذشته برای اولین بار در کشور صورت گرفت، اجرایی شد. در این الگو کالاها باید در بورس کالا عرضه شوند و در صورت نبود خریدار، صاحب کالا مستقیما می‌تواند کالایش را صادر کند. در همین راستا دیگر خبری از امضاهای طلایی و تیک صادراتی نیست و هماهنگی‌های لازم نیز در این زمینه با گمرک صورت گرفته است.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: کشف پریمیوم مبنی بر استفاده از ابزارهای نوین مالی بازار سرمایه در تامین مالی، پوشش ریسک تولید و مدیریت هوشمند بازار کالایی، روشی برد-برد در بورس کالا است.

کشاورز بیان کرد: مکانیسم این قرارداد به گونه‌ای است که در ابتدای توافق طرفین باید قسمتی از ارزش حدودی معامله را نزد اتاق پایاپای به عنوان وجه‌الضمان و قیمت مبنا تودیع کند و مابقی وجه در زمان مشخصی در آینده (تحویل، حمل و بارگیری) که در عقد قرارداد نوشته شده است، و به صورت قیمت نهایی پرداخت می‌شود. در این قرارداد پریمیوم مبلغ یا درصدی است که جهت محاسبه قیمت نهایی به قیمت مبنا اضافه یا کسر می‌شود.

وی ادامه داد: قیمت نهایی در این‌قراردادها از فرمول توافق شده بین طرفین و پریمیوم کشف شده در تالار قابل محاسبه است. این معامله بر اساس قیمت نهایی توسط بورس میان طرفین کشف قرارداد پریمیوم به صورت قرارداد نقد، نسیه یا سلف منعقد خواهد شد.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت مزیت‌های قرارداد کشف پریمیوم را اطمینان خاطر خریدار از رسیدن کالا و تامین به موقع، اطمینان فروشنده از فروش کالای خود در تاریخ سررسید، ضمانت خریداران در حفظ تولید آتی خود با وجود نداشتن سرمایه برای تامین مواد اولیه و اطمینان خریدار و فروشنده در زمینه تولید محصول و خرید مواد اولیه است.

کشاورز با بیان اینکه طرح مذکور بسیار خوب و پخته است در پاسخ به این سخن که برخی آن را مانند طرح پیشین دولت برای تنظیم بازار می‌دانستند، تصریح کرد: دولت در برهه‌ای خاص ناچار به تنظیم بازار به روش قیمت‌گذاری دستوری شد، اما اکنون دولت قصد دارد با این طرح از قیمت‌گذاری دستوری خارج شود و عرضه کالا را از طریق بورس پیگیری کند.

وی یادآور شد: در این طرح اسمی از فولاد نیست و مرحله آزمایشی آن با مس و آلومینیوم اجرایی شد. در بورس قیمت‌ها رقابتی است و اگر خود عرضه‌کنندگان با یکدیگر لجبازی یا تبانی نکنند قیمت‌های واقعی و منطق کشف می‌شود و بازار قیمت را تعیین می‌کند.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در خصوص دلایل مخالفت برخی با این طرح نیز، اذعان داشت: احساس شخصی بنده این است که به دلیل تجارب پیشین به دولت اطمینان ندارند، اما این الگوی مدیریتی در تمام دنیا به همین شکل در حال اجرا است و در ادامه خواهند دید همه چیز به نفع آن‌ها می‌شود. پیش از این نیز اجرای طرح دیگر وزارت صنعت، معدن و تجارت با عرضه سیمان به بورس دیدیم که اگرچه در وهله اول قیمت‌ها تا ۱۰۰ هزار تومان بالا رفت ولی در حال حاضر پاکتی ۲۴هزار و ۵۰۰ تومان در بورس عرضه می‌شود و با قیمت ۳۰ تا ۳۲ هزار تومان به دست مصرف‌کننده نهایی می‌رسد.

کشاورز با بیان اینکه تمام حلقه‌های زنجیره فولاد قرار است در بورس کالا عرضه شود، عنوان کرد: البته پیچیدگی‌های فولاد نسبت به سیمان بیشتر بوده و بیشترین نگرانی‌ها برای حلقه‌های بعد از شمش و لوله پروفیلی‌ها است چون حاشیه سودشان کم‌تر از حلقه‌های دیگر خواهد بود.

وی افزود: با اجرای این الگو، کلیه مصوبات قبلی کنار می‌رود. در بخشی از این طرح، وزارت صنعت، معدن و تجارت از اختیارات خود استفاده کرده، اما برای اجرای بخش‌هایی از آن که از حیطه اختیارات وزارتخانه خارج است، مجلس شورای اسلامی، مصوبه هیات وزیران، و یا حتی از مصوبات سران سه قوه ورود کرده‌اند.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در پایان با پاسخ به این سوال که آیا با اجرای طرح فوق قیمت محصولات زنجیره فولاد افزایش می‌یابد؟ خاطرنشان کرد: احتمال افزایش قیمت فولاد هست، اما از آنجایی که فقط مصرف‌کنندگان واقعی می‌توانند خرید کنند، مکانیزم عرضه و تقاضا قیمت‌ها تنظیم می‌شود. ضمن اینکه در صورتی که صادرات کم‌تر می‌شود برای تنظیم بازار، یکسری تنظیم‌گر بازار یا همان سرمایه‌گذارانی که کالا را خریداری و در انبار نگهداری می‌کنند، در موقع مناسب به کسانی که نیاز دارند، عرضه خواهند کرد.
انتهای پیام/

ثبت دیدگاه

دیدگاهها بسته است.