به گزارش اخبارفلزات به نقل از پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین»، سهشنبه ۱۴ مرداد قرار بود یک روز تاریخی برای رینگ محصولات فولادی بورس کالا باشد، بازگشت عرضه اسلب در بورس کالا اتفاق خاصی است که این تفاوت را با روزهای دیگر رقم زده است.
اگرچه مسئله عرضه اسلب در بورس به منظور ساماندهی بازار انواع ورق از چندی پیش پیدرپی تکرار شده است اما عرضه امروز از چندین جهت دارای اهمیت است: نخست آنکه قیمت اسلب به صورت شفاف در برابر فعالان فولادی قرار میگیرد و مشخص میشود که دقیقا چه کسانی خریدار این محصول فولادی هستند. دوم آنکه نتیجه عرضه اسلب در بورس الزام خریداران این محصول به عرضه کالای تولیدی آنها در بورس کالا خواهد بود راهحلی که نقش واسطههای ورق فولادی را در بازار ورق به شدت کمرنگ میکند.
بر اساس گزارشی از اقتصادآنلاین، برای پی بردن به اهمیت عرضه اسلب در بورس بهتر است نگاهی به چند آمار پیشرو داشته باشیم: فولاد هرمزگان به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان اسلب در کشور بر اساس اطلاعات موجود در کدال طی چهار ماه نخست سال بالغ بر ۴۹۵ هزار تن اسلب با میانگین قیمتی حدود ۵۴۰۰ تومان بدون ارزش افزوده به فروش رسانده است. این درحالی است که محصول نهایی تولیدشده از اسلب ۵۴۰۰ تومانی هرمزگان طی همان چهار ماه ابتدایی با میانگین قیمتی ۱۲ هزار تومان در بازار به فروش رسیده است.
با ضرب میزان تولید در اختلاف قیمت اسلب و ورق فولادی و با فرض هزینه تولید ۲ هزار تومانی (اختلاف قیمت جهانی اسلب و ورق فولادی ۷۰ دلار است) به رقم افسانهای ۲ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان میرسیم که ظرف چهار ماه بین عدهای محدود و نامشخص از افراد توزیع شده است.
البته اشاره به این نکته خالی از لطف نیست که فولاد خوزستان هم در طی همین مدت ۳۲۸ هزار تن اسلب تولید کرده و به فروش رسانده است؛ با انجام محاسبات در این میزان تولید و با استفاده از فرمول قبلی ۱۶۰۰ میلیارد تومان رقم جدیدی است که به آن دست مییابیم؛ یک حساب سرانگشتی بیانگر رانت ۳ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومانی است که بهراحتی میتوان رد آن را در بازار محصولات فولادی یافت.
نگاهی به این ارقام سرسامآور در کنار انتشار خبر نخستین عرضه اسلب در بورس، نوید ساماندهی التهابات بازار ورق را بهدنبال داشت اما حاشیههای این عرضه درست از زمانی آغاز شد که قیمتهای پایه رونمایی شد.
در شرایطی که میانگین قیمت فروش اسلب فولاد هرمزگان و خوزستان بنا بر مستندات موجود در کدال حدود ۵۴۰۰ تومان بوده است، به یکباره در نخستین عرضه شاهد افزایش نزدیک به ۶۰ درصدی قیمت هستیم. این درحالی است که بر اساس فرمولهای اعلامشده از سوی وزارت صمت، قیمت اسلب با ۵ درصد افزایش نسبت به شمش فولاد خوزستان محاسبه میشود و از آنجایی که قیمت شمش فخوز در عرضههای فولادی حدود ۶ هزار و ۷۰۰ تومان بوده، این سوال مطرح میشود که قیمت عجیب ۸ هزار و ۵۰۰ تومانی این عرضه بر اساس چه فرمولی بهدست آمده است؟ اشاره به این نکته ضروری است که قیمت صادراتی شمش و اسلب در ایران حدود ۳۹۰ دلار است که با این رقم اعلامشده هماهنگی ندارد.
قیمتگذاری اسلب در این سطح قیمتی شائبه تلاش برای توجیه قیمت بالای ورقهای موجود در بازار را ایجاد و در عین حال سیگنال افزایش دوباره قیمت ورق را با خود به همراه دارد. به نظر میرسد این نوع قیمتگذاری، تصمیم عرضه اسلب در بورس را با چالشهای جدیدی روبرو کند و در نهایت مسیر خرید شمش و اسلب با قیمت پایین و فروش ورق با قیمت بالا در بازار ادامه داشته باشد.
ثبت دیدگاه