یکشنبه, ۳۰ دی , ۱۴۰۳ Sunday, 19 January , 2025 ساعت ×
استفـاده از ذخایر استراتژیک برای تامیـن بازار
09 خرداد 1400 - 16:38
شناسه : 13112
معاون خرید شرکت فولادمبارکه مطرح کرد؛ با توجه به نقش تعيين‌کننده صنعت فولاد در رشد اقتصادی کشور، چشم‌اندازهای روشنی برای توسعه اين صنعت در برنامه‌های کلان توسعه کشور ترسيم شده، اما تامين نشدن زيرساخت‌های مناسب برای تامين مواد اوليه و همچنين دسترسی نداشتن به قطعات يدکی مورد نياز واحدهای توليدی به سبب تشديد تحريم‌ها ترديدهايی در تحقق اين چشم‌اندازها ايجاد کرده است. شرکت فولادمبارکه بزرگ‌ترين واحد فعال در عرصه صنعت فولاد کشور به شمار می‌رود. اين شرکت توانسته است با برنامه‌ريزی مناسب و همکاری با تامين‌کنندگان مواد اوليه، مانع از آن شود که چالش مواد اوليه صنعت فولاد خدشه‌ای به روندِ رو به رشد توليدات اين شرکت وارد آورد. اين شرکت همچنين با اتخاذ سياست‌هايی در زمينه بومی‌سازی و توانمندسازی داخلی، نياز خود را به واردات قطعات يدکی مورد نياز به حداقل رسانده است.
ارسال توسط : نویسنده : رضا یزدخواستی منبع : ماهنامه اخبارفلزات
پ
پ

در زمینه مدیریت صحیح موجودی مواد اولیه و قطعات یدکی، نگهداری بهینه موجودی یک اصل علمی و کارشناسانه است که باید در چارچوب مدل‌های ریاضی انبارداری و در سازمان‌های بزرگ به صورت مکانیزه و با استفاده از نرم‌افزارهای مرتبط، تعیین و عملیاتی شود. نگهداری موجودیِ بیشتر از حد بهینه باعث حبس سرمایه ناشی از تامین اقلام غیرضروری و تحمیل هزینه‌های مالی حمل و انبارداری و نهایتا کاهش سودآوری خواهد شد. از طرف دیگر، موجودیِ کمتر از حد بهینه موجب عدم تامین به‌موقع مواد اولیه، قطعات یدکی و… و باعث ایجاد تاخیر در تکمیل فرایند تولید و کاهش سودآوری و بهره‌وری خواهد شد.

تامين مواد اوليه، نخستين لازمه تداوم توليد

در فولاد مبارکه، مواد اولیه اصلی به طور عمده شامل کنسانتره، گندله و آهن‌اسفنجی است و در واقع، به ازای هر یک تن تولید ورق، به ۱٫۹۰ تن کنسانتره، ۱٫۸۰ تن گندله و ۱٫۳ تن آهن اسفنجی نیاز است. ‌حال، با توجه به تورمی بودن اقتصاد کشور و نرخ بالای تورم، ذخیره مازاد این مواد مشکلی ایجاد نمی‌کند و گاهی حُسن هم تلقی می‌شود، اما کمبود آن باعث کاهش تولید و در نتیجه، افت فروش سالیانه و کاهش سود شرکت خواهد شد. شرکت فولاد مبارکه تلاش داشته است تا از طریق اتخاذ سیاست‌هایی از جمله سرمایه‌گذاری و مشارکت در تولید برخی از اقلام مواد اولیه استراتژیک و گلوگاهی در داخل کشور و همچنین شناسایی منابع جدید و تامین قابل اطمینان و انعقاد قراردادهای بلندمدت، در مسیر مدیریت بهتر موجودی مواد اولیه خود حرکت کند. این شرکت همچنین در تلاش است تا از طریق شناسایی گلوگاه‌های اتلاف زمان و برطرف ساختن مشکلات مربوطه، زمان تدارک کالا و مواد اولیه مورد نیاز خود را به حداقل برساند.

سياست‌هايی برای عبور از چالش مواد اوليه

گفتنی است که در طول سال‌های گذشته، با توجه به سرمایه‌گذاری‌های شرکت‌های معدنی در حوزه تولید فولاد خام و نادرست بودن مدیریت توزیع مواد اولیه در صنعت فولاد کشور، بخشی از ظرفیت واحدهای فولادساز به دلیل کمبــود مواد اولیه کاهش یافته و متاسفانه صادرات بی‌رویه سنگ‌آهن، کنسانتره سنگ‌آهن و گندله سنگ‌آهن نیز این مسئله را به طور مضاعف تشدید کرده است. در سه سال گذشته، بنا بر شرایطی که ذکر شد، موجودی کنسانتره و گندله فولاد مبارکه گاهی تا حد تامین نیاز چند روز کاهش یافته و شرکت را با  ریسک کاهش تولید همراه ساخته است.

در سال گذشته (۱۳۹۸) فولاد مبارکه، به منظور انجام تعهدات خود در بازار محصولات نهایی، به‌ناچار از ۷۰۰ هزار تن از موجودی تختال خود، که در واقع ذخیره استراتژیک شرکت تلقی می‌شد، استفاده کرد و فقط همین امر باعث جلوگیری از کاهش چشمگیر تولید و عرضه محصولات شرکت به بازار شد. در همین سال، فولاد مبارکه برای جبران کسری مواد اولیه خود اقدام به خرید محموله‌های صادراتی در بندرهای کشور و حمل مجدد آن به داخل کشور و قرار دادن این مواد در چرخه تولید شرکت کرد.

در حال حاضر، با توجه به افزایش قیمت ارز و بی‌اثر شدن تعرفه ۲۵ درصدی صادرات مواد اولیه، مدیریت دقیق و پیگیری توزیع کنسانتره سنگ‌آهن و گندله سنگ‌آهن از طریق دریافت مستمر گزارش از میزان تولید و توزیع شرکت‌های معدنی به منظور انجام تعهدات سهمیه‌ای وزارت صمت و قراردادهای تامین با شرکت‌های فولادی و همچنین حذف واسطه‌ها ضرورتی اجتناب‌ناپذیر در تنظیم بازار به شمار می‌رود.

تامين قطعات يدکي، زيرساخت اساسي توسعه صنعت فولاد شرکت فولاد مبارکه، با توجه به اهمیت بسیار بالای حفظ پیوسته و پایدار موجودی قطعات یدکی در تداوم فرایند تولید، اقدامات متنوعی را در واحد برنامه‌ریزی خرید خود در دستور کار قرار داده است. یکی از این سیاست‌ها ادامه بومی‌سازی ساخت قطعات یدکی، ماشین‌آلات، تجهیزات و غیره از طریق کارگاه‌ها و کارخانجات موجود و همچنین شرکت‌های دانش‌بنیان است که باعث تولید بیش از ۱۰۰ هزار قطعه تجهیز و مواد اساسی در داخل کشور از ابتدای سال ۱۳۸۱ تاکنون شده است. این فرایند شامل بومی‌سازی موفق قطعات و تجهیزات پیچیده، استراتژیک و حساس مورد نیاز خطوط تولید از قبیل مندریل نورد گرم، کمپرسور فرایند احیا، کوره‌های باکس آنیلینگ و فن فرایند گندله‌سازی بوده است. شرکت فولاد مبارکه همچنین اقدام به توانمندسازی تولیدکنندگان موجود از طریق انعقاد قراردادهای یک تا سه‌ساله و تامین مالی قراردادهای مذکور از محل افزایش سقف پیش‌پرداخت‌ها کرده است. از دیگر سیاست‌های این شرکت در زمینه تامین پایدار و مداوم می‌توان به شناسایی ۶۶۰ تامین‌کننده جدید در زمینه فعالیت‌های مختلف از ابتدای سال ۱۳۹۸ تاکنون و همچنین ارتباط با ۲ هزار و ۷۰۰ تامین‌کننده با ۹۴۶ زمینه فعالیت در راستای تامین پایدار و تخصصی اشاره کرد.

انتهای پیام/

ثبت دیدگاه

دیدگاهها بسته است.