یکشنبه, ۳۰ دی , ۱۴۰۳ Sunday, 19 January , 2025 ساعت ×
توسعه صنعت آلومينيوم در گرو ادغام واحدهای کوچک‌مقياس
02 بهمن 1401 - 20:10
شناسه : 33010
امین صفایی، مدیرعامل شرکت ریخته‌گری آلیاژ ناب در گفت‌وگو با «فلزات آنلاین»: آلومينيوم، فلزی استراتژيک و پرکاربرد به شمار مي‌آيد که استفاده از آن در صنايع مختلف روز‌به‌روز در حال افزايش است. بر همين اساس، واحدهای ريخته‌گری بسياری در داخل کشور به دنبال توليد شمش آلياژی آلومينيومی هستند.
ارسال توسط : منبع : فلزات آنلاین
پ
پ

آلومينيوم، فلزی استراتژيک و پرکاربرد به شمار مي‌آيد که استفاده از آن در صنايع مختلف روز‌به‌روز در حال افزايش است. بر همين اساس، واحدهای ريخته‌گری بسياری در داخل کشور به دنبال توليد شمش آلياژی آلومينيومی جهت تامين مواد اوليه مورد نياز قطعه‌سازان و… هستند. در حالي که هدف از تامين شمش مورد نياز توليدکنندگان محصولات آلومينيومي جز توسعه توليد و رونق اقتصادی نيست اما متاسفانه واحدهای ريخته‌گری با چالش‌هايی اعم از نحوه عرضه شمش پرايمری در بورس، افزايش بهای انرژی، کمبود نيروی انسانی و… مواجه هستند. در همين راستا، به نظر می‌رسد که تشکيل انجمن دايکست، اقدامی تاثيرگذار در راستای رفع معضلات موجود بوده است و ادغام واحدهای کوچک ريخته‌گری و تشکيل يک کنسرسيوم مشترک نيز مي‌تواند اثرگذار واقع شود. در همين راستا، خبرنگار پايگاه خبري و تحليلي «فلزات آنلاين» گفت‌وگويی را با امين صفايی، مديرعامل شرکت ريخته‌گری آلياژ ناب تدارک ديده است که متن کامل آن را در ادامه خواهيد خواند:

در خصوص تاريخچه و زمينه فعاليت شرکت ريخته‌گری آلياژی ناب توضيحاتی ارائه بفرماييد.

این شرکت فعالیت خود را با توجه به کسب سابقه ۱۵ ساله در عرصه ریخته‌گری آلومینیوم در سال ۱۳۹۶ با ظرفیت اسمی تولید سالانه ۱۰ هزار تن شمش آلیاژی آلومینیوم و نیم‌کره آلومینیومی در شهرک صنعتی شمس‌آباد آغاز کرده است و هم‌اکنون با حدود یک سوم ظرفیت خود مشغول تولید هستیم. شمش پرایمری آلومینیوم، ماده اولیه مورد نیاز مجموعه است که آن را از طریق بورس کالای ایران از تولیدکنندگان بزرگ داخلی همچون المهدی، ایرالکو و… خریداری و در ادامه با افزودن عناصر آلیاژی ضمن رعایت خواص فیزیکی و شیمیایی، محصول نهایی یعنی شمش آلیاژی را تولید می‌کنیم و تحویل مصرف‌کنندگانی ازجمله قطعه‌سازان می‌دهیم. همچنین این مجموعه از آمیژان‌های داخلی برای تولید محصولات خود استفاده می‌کند که این محصول در گذشته از خارج از کشور تهیه می‌شد اما اکنون سطح تولیدات داخلی به حدی رسیده است که بتواند نیاز ما را برآورده کند و قیمت این آمیژان‌ها نسبت به نمونه خارجی مقرون به صرفه‌تر است.

در زمينه تامين شمش پرايمری آلومينيومی با چه چالش‌هايی مواجه هستيد؟

حقیقت امر این است که تولیدکنندگان بزرگ شمش آلومینیومی و مسئولان بورس باید پاسخگوی شرایط عرضه شمش در سطح بازار باشند. با توجه به ساز‌و‌کار بورس و عرضه غیر‌اصولی شمش آلومینیوم، حتی در زمانی که تقاضا برای شمش آلومینیوم بسیار زیاد است، تولیدکنندگان با چالش جدی در زمینه تامین شمش مواجه می‌شوند. همچنین وابستگی جدایی‌ناپذیر اقتصاد کشور از بهای ارز سبب شده است تا تولیدکنندگان این امکان را نداشته باشند که در زمان عقد قرارداد با مصرف‌کننده، بر سر قیمت نهایی توافق کنند و بهای محصولات را ارائه دهند زیرا عدم عرضه مناسب شمش آلومینیوم و یا عرضه آن با قیمت‌های غیرمنطقی که هیچ فرمول محاسباتی دقیقی برای آن وجود ندارد، منجر‌به بی‌ثباتی در معاملات می‌شود. از سوی دیگر، عده‌ای خاص با رانت اطلاعاتی در خصوص میزان و نحوه عرضه شمش تصمیم‌گیری می‌کنند که همین مسئله نیز از اصلی‌ترین مشکلات تولیدکنندگان محصولات آلومینیومی به شمار می‌آید و به دنبال آن نمی‌توان شرایط مناسبی را در این زمینه متصور شد.

رشد توليد شمش پرايمری آلومينيوم در داخل کشور، چه تاثيری بر شرايط اين صنعت استراتژيک گذاشته است؟

همگام با افزایش میزان تولید شمش خالص آلومینیوم در داخل، شرایط تا حدودی مناسب‌تر شده است اما با توجه به شرایط صادراتی که برای تولیدکنندگان انبوه شمش آلومینیوم در نظر گرفته‌اند، این شرکت‌ها تمایل بیشتری به صادرات شمش تولیدی خود به صورت خام پیدا کرده‌اند و به همین علت تغییرات چندانی را در زمینه تامین شمش آلومینیومی شاهد نیستیم. اگرچه این تولیدکنندگان با صادرات شمش و تبادل ارزی و همچنین واردات کالا‌هایی که نیاز کشور است، از شرایط مطلوبی برخوردارند اما در این میان تولیدکنندگان میانی و پایین‌دستی بیشترین آسیب را می‌بینند و برای افرادی که هدفی جز انجام فعالیت‌های اقتصادی و درآمدزا را ندارند، این اقدام کارساز نبوده است.

آيا شرکت ريخته‌گری آلياژ ناب در زمينه بازيافت آلومينيوم فعاليت دارد و اهميت اين مقوله را به چه ميزان در داخل کشور ارزيابی مي‌کنيد؟

شرکت ریخته‌گری آلیاژ ناب در زمینه بازیافت نیز فعالیت دارد و حدود ۸۰ تا ۹۰ درصد تولید محصولات آلومینیومی باید به واسطه بازیافت انجام شود. دلایل اصلی که مقوله بازیافت را بسیار حائز اهمیت می‌کند، این است که تمام محصولات تولیدی در نهایت از چرخه مصرف خارج می‌شوند و  با توجه به منابع مالی و انرژی که صرف تولید این محصولات شده است و همچنین حجم عظیمی از این میزان مواد بازیافتی که می‌تواند معضلی بزرگ برای محیط زیست باشد، امر بازیافت بسیار ضروری به نظر می‌رسد. شرایط بازیافت در ایران نسبت به کشور‌های توسعه‌یافته چه از دیدگاه فرایند تولید و چه عوامل محیط زیستی پیشرفت چشمگیری نداشته است و فاصله بسیاری با آن‌ها داریم اما خوشبختانه نوع نگرش به موضوع بازیافت از گذشته تاکنون و همچین فرایند بازیافتی که در واحد‌های تولید در جریان بوده، بسیار تغییر کرده است و اگر به همین شکل به مسیر خود ادامه دهیم، این امید وجود دارد که بتوانیم سطح فعلی بازیافت را به کشور‌های پیشرفته نزدیک کنیم.

در خصوص اهميت تطابق شمش‌های توليدی با استانداردهای جهانی در بازار مصرف توضيحاتی ارائه بفرماييد.

تشکیل انجمن دایکست ایران، از جمله اتفاقات بسیار خوبی به شمار می‌آید که در صنعت آلومینیوم به ویژه در حوزه دایکست رخ داده است. با تشکیل این انجمن، این بستر فراهم شد که سطح آگاهی مردم ارتقا یابد و همچنین تجربه فعالان صنعت آلومینیوم به اشتراک گذاشته شود و تولیدکنندگان توانستند با تکیه بر دانش و تجربه دیگر فعالان صنعت آلومینیوم به پیشرفت و هم‌افزایی قابل‌توجهی دست پیدا کنند. تشکیل این انجمن سبب شد تا سطح استاندار‌های موجود ارتقا پیدا کند و دیدگاه‌ها نسبت به تهیه مواد اولیه و کیفیت تولید محصول نهایی سخت‌گیرانه‌تر باشد. این اتفاق در حالی رخ داد که در ابتدا نیاز به وجود همچنین انجمنی بین تولیدکنندگان احساس شد و با تلاش و پشتکار آن‌ها در ادامه مسیر با افزایش آگاهی مصرف‌کنندگان، این افراد نیز در کنار تولیدکنندگان قرار گرفتند. این امر در نهایت منجر به کاهش هزینه‌های تولید و هدررفت مواد اولیه و همچنین سودآوری بیشتر شد که در نهایت تمامی این مسائل به ارتقای سطح استاندارد محصولات تولیدی در کشور انجامید. همچنین باید در نظر داشت که هم‌زمان با بهبود کیفیت محصولات تولیدی، قیمت نهایی محصولات نیز دستخوش تغییراتی می‌شود اما قیمت برای مصرف‌کنندگان در الویت قرار دارد. با یک حساب ساده در رابطه با ضرر‌های احتمالی از خرید یک محصول بی‌کیفیت که ممکن است مصرف‌کنندگان متحمل شوند، می‌تواند آن‌ها را ترغیب به استفاده از محصولات با‌کیفیت کند زیرا خرید محصولات بی‌کیفیت صرفه اقتصادی ندارد. خوشبختانه امروز با افزایش سطح درخواست‌های مشتریان از یک تولیدکننده که ناشی از آگاهی آن‌هاست، سبب شده است که مصرف‌کنندگان قیمت و کیفیت را با یکدیگر در نظر بگیرند و هر دو مورد را در هنگام خرید در اولویت قرار دهند و بیشتر مایل به خرید محصولات با کیفیت باشند.

در حال حاضر مهم‌ترين چالش‌هاي موجود در توليد شمش آلياژي آلومينيومي چيست؟

افزایش سرسام‌آور بهای انرژی مانند گاز و برق، از دیگر معضلات عدیده‌ای است که مسیر تولید را ناهموار کرده‌اند. در این زمینه به این علت که سوخت کوره‌های مورد استفاده در مجموعه گاز است و علی‌رغم پیگیری‌های فراوانی که از سازمان‌های ذی‌ربط انجام داده‌ایم اما متاسفانه به نتیجه مطلوب نرسیده ایم و افزایش بهای گاز را مطابق با تعرفه‌های اعلام شده بر میزان ظرفیت پروانه بهره‌برداری شرکت عنوان کردند. گفتنی است در سال ۱۳۹۹، میزان بهای پرداختی ماهانه گاز  مجموعه در حدود ۲۰ میلیون تومان بود اما هم‌اکنون بهای گاز به رقم باورنکردنی ۱۵۰ تا ۱۶۰ میلیون تومان افزایش یافته است. حدود سه سال پیش به دلیل سرمای ناگهانی آب‌و‌هوا برای تامین گاز منازل مسکونی، گاز واحد‌های صنعتی قطع شد و در این زمان، به ناچار یک روز کامل کاری را از دست دادیم و برای جبران وقفه‌ای که در تولید به وجود آمده بود، روز پایانی هفته را برای ادامه روند تولید جایگرین کردیم. از سوی دیگر، تمایل و انگیزه نیروی انسانی به دنبال حقوق و دستمزد پایین نسبت به تلاشی که در واحد‌های تولیدی دارند، کاهش یافته است و به دنبال عدم توانایی تامین هزینه مایحتاج زندگی با این میزان حقوق، بیشتر افراد به سمت شغل‌های کاذب مانند تاکسی‌های اینترنتی روی ‌آورده‌اند. البته در شرکت ریخته‌گری آلیاژ ناب تمام تلاش خود را جهت حفظ نیروی انسانی هم‌زمان با افزایش حقوق، پاداش و… به کار گرفته‌ایم تا بتوانیم سهمی در اشتغال‌زایی کشور داشته باشیم.

آيا شرايط سرمايه‌گذاري جديد در بازار توليد شمش‌هاي ثانويه در داخل کشور فراهم است و ارزيابي شما از شرايط حاکم در بازار چيست؟

سرمایه‌گذاری جدید در بازار زمانی محقق می‌شود که بتوانیم با کشور‌های توسعه‌یافته مبادلات تجاری داشته باشیم که این مبادلات نباید به صورت مقطعی و موقتی بلکه باید دائم در جریان باشد و تحقق این امر، مستلزم عواملی همچون رفع تحریم‌ها و تسهیل و گسترش تبادلات ارزی و بانکی است. در این شرایط، بی‌شک سودآوری مناسبی برای سرمایه‌گذاران فراهم خواهد شد که فعالیت در این حوزه را با توجیه اقتصادی همراه می‌کند. با توجه به موقعیت جغرافیایی ایران و قیمت مناسب سوخت در داخل نسبت به سایر کشورها، فعالیت در این زمینه علی‌رغم افزایش بهای انرژی مقرون به صرفه است اما از آنجایی که ما ارتباط تجاری با سایر کشورها نداریم و برقراری تبادلات تجاری به شدت دشوار شده است، بنابراین کشش و انگیزه‌ای برای سرمایه‌گذاری جدید در داخل کشور وجود ندارد. بنابراین برای اینکه بتوانیم به یک رونق اقتصادی در صنعت آلومینیوم دست پیدا کنیم، در کنار برطرف شدن تحریم‌ها و محدودیت‌های تبادل ارزی، باید شرکت‌های کوچک‌مقیاس با یکدیگر ادغام شوند و یا یک کنسرسیوم مشترک را تشکیل دهند تا قدرت بیشتری در دست داشته باشند و بتوانند موانع دیگری که در مسیر تولید قرار دارند را کنار بزنند و با یک نیروی پیشران قدرتمند در جهت ارتقا صنعت آلومینیوم و افزایش کیفیت محصولات تولیدی گام بردارند. متاسفانه تنها عاملی که باعث جلوگیری از شکل‌گیری این نیروی عظیم می‌شود، عدم آگاهی از نتیجه این عمل و ضعف در انجام کار‌های گروهی است و همچنین عدم صداقت در بین افراد می‌تواند باعث عقب ماندن از ماشین توسعه اقتصادی در صنعت آلومینیوم شود.

ارزيابي شما از آينده صنعت آلومينيوم در جهان چيست؟

با توجه به فراوانی فلز آلومینیوم بعد از آهن و به علت کاربرد بسیار زیاد و متنوع آن در صنایع مختلف مانند حمل‌ونقل، خودرو‌سازی، بسته‌بندی و…، می‌توان چشم‌انداز روشنی برای آن متصور شد اما توسعه هرچه بیشتر این صنعت در داخل، مستلزم رفع موانع موجود است. علی‌رغم افزایش نرخ بهره در ایالات متحده آمریکا و تنش‌های ژئوپلیتیکی که در جریان است و بر صنایع فلزی بسیار تاثیر می‌گذارد، باز هم می‌توان به آینده این صنعت امیدوار بود. بنابراین اگر ما بتوانیم از شرایط موجود بیشترین بهره را داشته باشیم و به راحتی از کنار موقعیت‌های طلایی مانند برگزاری جام جهانی فوتبال در کشور همسایه عبور نکنیم، این پتانسیل را داریم که بتوانیم اتفاق مهمی را برای صنعت آلومینیوم کشور رقم بزنیم.

ثبت دیدگاه

دیدگاهها بسته است.