آلومينيوم به دليل خواص متعددی همچون سبکی، مقاومت در برابر خوردگی، رسانايی الکتريکی و حرارتی بالا، انعطافپذيري و قابليت بازيافت، از اهميت فراوانی در صنايع مختلف برخوردار است. بر همين اساس، توسعه و رشد روزافزون توليد اين فلز در دستور کار کشورهای توسعهيافته و اقتصادی جهان مانند چين و ايالات متحده آمريکا قرار گرفته است. صنعت آلومينيوم در ايران نيز روند مناسبی را طی ساليان اخير پيموده و با توجه به برنامه هفتم توسعه، تسريع در پيشرفت و تکميل زنجيره ارزش فلز آلومينيوم در دستور کار فعالان اين صنعت قرار گرفته است. در اين ميان، شرکت صنايع توری کاشان با سابقه نزديک به چهار دهه فعاليت در عرصه صنعت را میتوان يکی از برترين و منحصربهفردترين توليدکنندگان محصولات آلومينيومی در کشور برشمرد؛ به نحوی که اين شرکت امروز بخش عمدهای از نياز داخل به توری آلومينيومی را مرتفع میکند و در صورت رفع چالشهای مرتبط با حوزه صادرات، قابليت عرضه محصولات خود در بازارهای بينالمللی را دارد. در همين راستا، خبرنگار پايگاه خبری و تحليلی «فلزاتآنلاين» گفتوگويی با رضا فرزانه، رئيس هيئت مديره شرکت صنايع توری کاشان تدارک ديده است که متن کامل آن را در ادامه خواهيد خواند:
توضيحاتي در خصوص زمينه فعاليت شرکت صنايع توري کاشان ارائه بفرماييد.
زمينه فعاليت شرکت صنايع توري کاشان، توليد سيم و مفتولهاي آلومينيومي مورد نياز کارخانجات کابلسازي براي توليد کابلهاي «Coaxial» و آرمور خطوط انتقال و آرمه کردن کابلهاي زميني، کارخانجات پرچسازي و توليد بست براي بستهبندي صنايع غذايي، کارخانجات توليد شلنگهاي پليمري براي شيلد لولههاي توليدي (به جاي استيل) و توري مرغي آلومينيومي براي سقف سالنها با پوشش انواع ورق و پشم شيشه است. آنچه امروز شرکت صنايع توري کاشان را پس از نزديک به چهار دهه فعاليت مستمر در عرصه توليد به يکي از منحصربهفردترين واحدهاي صنعتي در کشور تبديل کرده، اين است که فرايندهاي آلياژسازي و کشش مفتول در داخل خود کارخانه صورت ميپذيرد و سپس توري توليد ميشود؛ در حالي که کارخانجات مشابه نخست اقدام به تامين مفتول کرده و سپس فرايند کشش و توليد توري را انجام ميدهند. نکته قابل توجه اينکه مفتول آلومينيومي مورد نياز مجموعه که از جنس آلومينيوم آلياژي (از گروه پنج هزار) است، نخست از کشورهاي خارجي همچون آمريکا و چين تامين ميشد اما خوشبختانه در ادامه توانستيم با انجام تحقيقات و بررسيهاي کارشناسانه، خط ريختهگري مفتول را راهاندازي کنيم و فرايند کشش مفتول را هم که پيشتر با استفاده از دستگاههاي خارجي ساخت آلمان صورت ميپذيرفت، با استفاده از دستگاه کشش ساخت ايران انجام دهيم؛ البته اين امر مشکلاتي را نيز به همراه داشت زيرا در چين اين خطوط با زغالسنگ کار ميکردند و ما سوخت آن را تبديل به گازوئيل کرديم که در نتيجه آن، اولين خط ريختهگري مجموعه به بهرهبرداري رسيد. لازم به ذکر است در حال حاضر ۷۵ نفر نيروي انساني به صورت مستقيم در مجموعه مشغول به کار هستند که همگي ازجمله متعهدترين و باتجربهترين افراد شاغل در حوزه توليد محصولات آلومينيومي بوده و از هيچ تلاشي در مسير توسعه و پيشرفت شرکت صنايع توري کاشان دريغ نميکنند.
نقش سرمايه انساني در توسعه و پيشرفت شرکت صنايع توري کاشان طي سالهاي اخير را چگونه ارزيابي ميکنيد؟
با توجه به اينکه همزمان سه فرايند اساسي «ريختهگري» به منظور آلياژسازي، «شکلدهي» به صورت کشش سرد و «بافندگي» با هدف توليد توري در کارخانه انجام ميشود و تعمير و نگهداري تجهيزات و ماشينآلات از اهميت فراواني براي ما برخوردار است، بنابراين نقش نيروي انساني در کارخانه بسيار پررنگ و حائز اهميت خواهد بود. معتقديم که سرمايه اصلي شرکت صنايع توري کاشان، نيروي انساني شاغل در آن است که تاثير بسزايي بر بهرهوري ماشينآلات موجود در کارخاته که يا توسط کارشناسان مجموعه ساخته شده و يا دستور ساخت آن به شرکتهاي ماشينسازي ارائه شده است، دارد. براي مثال، بهرهوري ماشين کشش سوپرفاين «Super Fine Drawing Machine» در کارخانه که در آن سيم به قطر ۰٫۱۳ ميليمتر توليد ميشود، بستگي به عملکرد اپراتور آن دارد؛ به نحوي که ميتواند در يک شيفت کاري، از هفت تا ۱۵ کيلوگرم سيم را توليد کند و بر اين اساس عملکرد وي، چه از لحاظ انگيزه و چه مديريت از اهميت بالايي براي ما برخوردار است. در حال حاضر کليه تجهيزات و ماشينآلات مورد استفاده در کارخانه ساخت داخل بوده و بسيار خرسنديم که با بهکارگيري اين ماشينآلات در کنار استفاده از سرمايه انساني متخصص و باانگيزه، توانستهايم به کليه اهداف خود در اين سالها دست پيدا کنيم و به دنبال توسعه هرچه بيشتر توليد در آينده هستيم. باور ما بر اين است که يک سرمايه انساني موفق و کارآزموده، بايد تحقق اهداف و موفقيت سازمان را به دستيابي اهداف و برنامههاي خود عملي سازد که خوشبختانه اين مهم به خوبي در مجموعه صنايع توري کاشان نهادينه شده است.
از ديدگاه جنابعالي، آيا اقدامات لازم جهت تربيت نيروي انساني متخصص مرتبط با بخش توليد و صنعت در کشور انجام شده است؟
بايد اين واقعيت را بپذيريم که برنامهريزيهاي لازم در زمينه تربيت نيروي انساني متخصص براي بخش صنعت توسط وزارت علوم، تحقيقات و فناوري، براساس نياز کشور صورت نپذيرفته و در اين زمينه، تنها کميت مد نظر قرار داده شده است؛ به نحوي که امروز شاهد فارغالتحصيل شدن تعداد زيادي از دانشجويان از دانشگاههاي مختلف اعم از دولتي ، غيرانتفاعي و… هستيم که متاسفانه رشته تحصيلي آنها مرتبط با علاقه افراد و همچنين نياز بخش توليد و صنعت کشور نيست؛ البته در اين بين نميتوان از عملکرد وزارتخانهاي همچون بهداشت غافل شد که در تربيت نيروي انساني متخصص مرتبط با حوزه پزشکي به خوبي عمل کرده و همين مسئله باعث افزايش گرايش جوانان به علم پزشکي شده است؛ در حالي که متاسفانه روزبهروز از تعداد افراد علاقهمند به حوزه مهندسي کاسته ميشود و ضرورت دارد که چارهانديشيهاي لازم در اين خصوص توسط مسئولان امرصورت پذيرد.
چه چالشها و مشکلاتي در اين سالها پيشروي شما قرار داشته و عملکرد مجموعه را تحت تاثير قرار داده است؟
همانطور که پيشتر اشاره شد، ما همواره به دنبال توسعه توليد در سالهاي اخير بودهايم که اين مهم، نيازمند تامين ماده اوليه (شمش خالص آلومينيوم) بيشتر از بورس کالاي ايران است. از آنجايي که در اين زمينه ميزان سهميه مشخصي براي شرکت در نظر گرفته شده، بنابراين هرگونه افزايش سهميه که مستلزم تاييد وزارت صمت و بورس است، فرايندي دشوار و زمانبر بوده و اين مسئله چارهاي جز خريد شمش خالص آلومينيوم با قيمت بيشتر از بازار آزاد براي ما باقي نميگذارد. از طرفي، وضع قوانين و بخشنامههاي خلقالساعه و غيرکارشناسانه با تبصرههاي متعدد توسط سازمانها و بخشهاي مرتبط نيز نه تنها عملکرد شرکت صنايع توري کاشان بلکه اکثر واحدهاي توليدي و صنعتي را تحت تاثير قرار داده است. متاسفانه جاي خالي کارشناسان و متخصصان با تجربه و اهل دانش به شدت در سازمانها و ادارههاي دولتي احساس ميشود که به دنبال آن، شاهد وضع قوانين مبهم و تصميمگيريهاي عجولانه و غيرکارشناسانه بر عليه توليد هستيم. در حال حاضر گوش شنوايي براي توليدکنندگان نيست و عليرغم تشکيل شوراي گفتوگو (متشکل از دولت و بخش خصوصي) که جلسات آن يک بار در ماه برگزار ميشود نيز پيگيريهاي لازم در خصوص رفع مشکلات واحدهاي صنعتي صورت نميپذيرد و بسياري از درخواستها و نيازهاي توليدکنندگان بخش خصوصي ناديده گرفته مي شود که اميدواريم اين معضل در آينده نزديک رفع شود. واردات توري آلومينيومي به داخل کشور، چالش ديگري به شمار ميآيد که عليرغم توليد اين محصول با کيفيت و قيمت بهتر نسبت به نمونه مشابه خارجي با آن روبهرو هستيم. براي مثال، قيمت توري آلومينيومي ساخت مجموعه توري کاشان حدود ۱۰۵ هزار تومان است؛ در حالي که قيمت نمونه چيني آن با کيفيت کمتر، به حدود ۱۲۰ تا ۱۵۰ هزار تومان ميرسد. از طرفي، ما موظف به فروش رسمي محصولات خود هستيم و متاسفانه ديده ميشود که محصولات چيني بيکيفيت، به راحتي و بدون هيچ مشکل خاصي به صورت غيررسمي در سطح بازار به فروش ميرسند. بايد متذکر شد که واردات کالا با استفاده از کارتهاي يکبار مصرف و فروش به صورت غيررسمي آسيب جدي به عملکرد توليدکنندگان داخلي وارد کرده است که اين مشکل متاسفانه در رابطه با توري آلومينيومي نيز صدق ميکند.
آيا برنامه خاصي براي حضور در عرصه صادرات و عرضه محصولات خود در بازارهاي بينالمللي داريد؟
با وجود اينکه ما در گذشته بخشي از توري آلومينيومي را به کشور ترکيه صادر کردهايم و از تجربه حضور در بازارهاي صادراتي برخورداريم اما به دليل مشکلات متعددي که در اين حوزه طي ساليان اخير به وجود آمده است، تمام ذهنيت خود را بر روي تامين نياز بازار داخل متمرکز کردهايم. رفع تعهد ارزي، از جمله چالشهايي محسوب ميشود که عملکرد صادرکنندگان را تحت تاثير قرار داده است. از سوي ديگر، با توجه به تشديد تحريمهاي ظالمانه در سالهاي اخير، انتقال و جابهجايي پول براي صادرکنندگان به شدت دشوار شده است و افراد ناچار به بازگشايي حسابهاي متعدد در کشورهاي خارجي براي انتقال پول هستند؛ اگرچه برخي شرکتهاي بزرگ فولادي و آلومينيومي چارهاي جز صادرات توليدات خود ندارند و تمهيدات لازم در اين زمينه را نيز انديشيدهاند اما معتقديم که توسعه صادرات در بخش توليد و صنعت براي واحدهاي کوچک و متوسط مستلزم رفع معضلات مذکور است که اميدواريم در ادامه شاهد رشد و توسعه صادرات در کشور باشيم.
با توجه به وضعيت کنوني حاکم در بازار، آيا سرمايهگذاريهاي جديد براي احداث واحدهاي توليد توري آلومينيومي را مناسب ارزيابي ميکنيد؟
در ابتدا بايد به اين مسئله اشاره کرد که ظرفيت تجهيزات و ماشينآلات موجود در کارخانههاي توليد توري آلومينيومي به اندازه نياز بازار داخل نيست. به عبارتي، نياز کشور به اين محصول دو ميليون مترمربع در سال است؛ در حالي که ۱٫۲ ميليون مترمربع از آن در سال توليد شده و ۸۰۰ ميليون مترمربع باقيمانده به داخل وارد ميشود. اگرچه در چنين شرايطي سرمايهگذاري براي ايجاد ظرفيتهاي جديد يک ضرورت است اما اين امر به دليل افزايش چشمگير قيمت ماشينآلات در ساليان اخير که برگرفته از نوسان نرخ ارز است، اصلا مقرونبهصرفه و اقتصادي نيست. براي مثال، زماني که ما اقدام به واردات ماشينآلات بافندگي کرديم، قيمت آن ۱٫۳ ميليون دلار (با احتساب دلار ۱۳۰ تومان) بود؛ در حالي که اکنون قيمت همان ماشين (با احتساب دلار ۸۰ هزار تومان) به ۱۰۴ ميليارد تومان رسيده است و صرفه اقتصادي ندارد. بنابراين ميتوان گفت که در شرايط فعلي، سرمايهگذاري جديد براي احداث خطوط توليد توري آلومينيومي منطقي نيست و در عوض بايد زمينه افزايش ظرفيت توليد کنوني در واحدهاي فعال توسط بخشهاي ذيربط فراهم شود.
اهداف و برنامههاي شرکت صنايع توري کاشان در راستاي اجراي طرحهاي توسعهاي در آينده چيست؟
ما همواره نگاه بلندمدت به امر توسعه داشتهايم و اين مهم را يکي از اصول فعاليت خود ميدانيم. در همين راستا، توليد توريهاي پليسه (از جنس پلي استر،«PP» و فايبرگلاس) را در دستور کار خود قرار دادهايم. در حالي که اکنون توري پليسه به داخل کشور وارد ميشود، به دنبال آن هستيم تا ضمن توليد گسترده، بازار را از واردات نمونههاي خارجي بينياز سازيم؛ البته توليد اين محصول نيازمند يکسري ماشينآلات جديد است که تمهيدات لازم در اين زمنيه را نيز انديشيدهايم.
ثبت دیدگاه