شرکت آلومینای ایران به عنوان تنها شرکت دارای زنجیره کامل صنعت آلومینیوم از استخراج بوکسیت، تولید آلومینا و همچنین تولید شمش آلومینیوم، دارای اعتبار و جایگاه خاصی در صنعت آلومینیوم کشور است.این شرکت با بهرهگیری از سرمایههای انسانی ارزشمند و متخصص خود نقش پررنگی در زمینههایی چون قطع وابستگی، افزایش توان تولید ملی و تولید دانش فنی منحصربهفرد ایفا میکند و با عزمی راسختر از گذشته، در جهت تحقق اهداف و آرمانهای کشور عزیزمان ایران گام برمیدارد. بررسی گزارش سالانه این شرکت در سال ۱۴۰۳ نشان میدهد با وجود تمامی کمبودها و چالشها، شرکت آلومینای ایران همچنان میتواند پیشگام توسعه صنعتی ایران باشد. در همین راستا، خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» گفتوگویی با دکترحمیدرضا بادکوبه، مدیرعامل و عضو هیئت مدیره شرکت آلومینای ایران تدارک دیده است که متن کامل آن را در ادامه خواهید خواند:
در خصوص عملکرد شرکت آلومینای ایران در سال ۱۴۰۳ توضیحاتی ارائه بفرمایید.
شرکت آلومینای ایران به عنوان تنها تولیدکننده پودر آلومینا در کشور علیرغم رویارویی با چالشهای متعدد به ویژه محدودیتهای انرژی و افزایش هزینههای عملیاتی در سال گذشته، با تکیه بر مدیریت هوشمندانه و علمی و همدلی میان کارکنان و همچنین رویکردی آیندهگر، عملکردی فراتر از انتظار را از خود برجای گذاشت؛ به نحوی که ما موفق به تکلیس ۲۰۰ هزار و ۴۲۹ تن پودر آلومینا، تولید۳۹۰ هزار و ۹۵۳ تن هیدرات آلومینیوم، ۳۳هزار و ۲۸۷ تن شمش آلومینیوم و دو هزار و ۵۰۳ تن هیدرات ویژه در این سال شدیم. همچنین در سال گذشته توانستیم ۱۳۷ هزار و ۵۱۹ تن آلومینا، ۳۳ هزار و ۹۹ تن شمش آلومینیوم و ۱۹ هزار و ۹۷۸ تن هیدرات آلومینیوم را در بازار داخلی به فروش برسانیم. نکته قابل توجه در عملکرد شرکت آلومینای ایران طی سال ۱۴۰۳، کسب درآمد و سود عملیاتی کمنظیر در تاریخ شرکت بود؛ به نحوی که درآمد حاصل از فروش آلومینا و شمش آلومینیوم در این سال به بیش از پنج هزار و ۱۷۸میلیارد تومان و پنج هزار و ۴۴۱ میلیارد تومان رسید که این مقادیر به ترتیب با رشد ۷۴ درصدی و ۴۱ درصدی نسبت به سال ۱۴۰۲ (دو هزار و ۹۷۴میلیارد تومان و سه هزار و ۸۴۵ میلیارد تومان) همراه بود. در مجموع در سال ۱۴۰۳ توانستیم به درآمد ۱۱ هزار و ۲۹۰میلیارد تومان حاصل از فروش محصولات خود دست پیدا کنیم که این میزان با رشد چشمگیر ۵۲ درصدی نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۲ (هفت هزار و ۴۲۹ میلیارد ریال) همراه بود. میزان سودآوری شرکت در سال گذشته نیز به سه هزار و ۱۱۸ میلیارد تومان رسید که این میزان نیز از رشد بیش از ۲٫۵ برابری نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۲ برخوردار بود و نشان از عملکرد تحسینبرانگیز «آلومینا» در سالی که گذشت، دارد.همچنین معارفه عرضه سهام شرکت آلومینای ایران با نماد بورسی «آلومینا» در محل سالن همایش شرکت بورس اوراق بهادار تهران در بهمن ماه سال ۱۴۰۳، دستاورد بسیار مهم دیگری بود که به آن دست پیدا کردیم؛ به نحوی که عرضه اولیه «آلومینا» در بورس در اسفند ماه ۱۴۰۳ با عرضه ۹۹٫۹۸۸٫۴۵۲ سهم معادل ۵ درصد سهام شرکت آلومینای ایران به عنوان پانصد و نود و نهمین شرکت پذیرفته شده در بخش ساخت فلزات اساسی با نماد «آلومینا» در فهرست نرخهای تابلو اصلی بازار بورس دوم تهران و به شیوه قیمت ثابت عرضه شد.
با توجه به تشدید محدودیت برق در سال جاری، چه عملکردی را طی دو ماهه نخست سال ۱۴۰۴ از خود برجای گذاشتید؟
همانگونه که مستحضر هستید، محدودیت انرژی (برق و گاز) طی سالیان اخیر به مهمترین چالش پیشروی صنایع کشور، به ویژه صنایع معدنی و فلزی تبدیل شده و عملکرد فعالان این بخش را به شدت تحت تاثیر قرار داده است. در حالی که محدودیت برق صنایع تا سالهای قبل همزمان با آغاز روزهای گرم سال یعنی اواسط خرداد ماه تا اواسط شهریور ماه اعمال میشد اما در سال جاری و در کمال تعجب، شاهد اعمال محدودیت ۹۰ درصدی برق صنایع از اواسط اردیبهشت ماه بودیم؛ به نحوی که بسیاری از واحدهای تولیدی، ناچار به توقف فعالیت خود ناشی از کمبود برق شدند. از آنجایی که انرژی برق، نقش بسزایی در کارخانههای تولید آلومینیوم دارد و هرگونه اخلال در تامین آن ادامه فعالیت این واحدها را تحتالشعاع قرار میدهد، بنابراین باید تمهیدات لازم از قبل برای تامین برق در زمانهای محدودیت تامین این حامل انرژی اندیشیده شود. واقعیت امر این است که ما میدانستیم در سال ۱۴۰۴، محدودیت برق صنایع تشدید خواهد شد و بر همین اساس با برنامهریزی در بلندمدت و نگاهی کارشناسانه، خرید تضمینی برق از نیروگاههای تولید پراکنده به صورت قرارداد دوجانبه با شرکت خردهفروش به میزان ۴۰ مگاوات را در دستور کار خود قرار دادیم؛ این امر باعث شد در شرایطی که بسیاری از کارخانجات صنعتی به دلیل کمبود برق تولید خود را متوقف کردند، توانستیم پرقدرت به فعالیت خود ادامه دهیم و موفق به تکلیس ۴۵ هزار و ۲۷۲ تن پودر آلومینا، تولید پنج هزار و ۸۶۷ تن شمش آلومینیوم و ۶۰ هزار و ۶۳۱ تن هیدرات آلومینیوم در دو ماهه نخست سال جاری شدیم. در این مدت توانستیم ۳۹ هزار و ۲۴۵ تن محصول را به فروش برسانیم که این مهم، درآمد سه هزار و ۳۳۶ میلیارد تومان را برای مجتمع به همراه داشت و رشد بیش از ۱۱۳ درصدی را نسبت به مدت مشابه ۱۴۰۳ (یک هزار و ۵۶۴ میلیارد تومان) رقم زد.
شرکت آلومینای ایران طی سالهای اخیر با چه ریسکها و محدودیتهایی مواجه بوده و چه تمهیداتی جهت رفع آنها اندیشیده است؟
همانطور که پیشتر نیز اشاره شد، «ریسک محدودیت انرژی» نه تنها مهمترین معضل پیشروی ما بلکه تمامی واحدهای صنعتی در ماههای اخیر بوده است. بنابراین احداث نیروگاه ۱۸۰ مگاواتی حرارتی (فاز اول ۹۰ مگاوات) و نیروگاه ۶۰ مگاواتی خورشیدی (فاز اول ۱۵ مگاوات) را در دست اجرا داریم و خرید تضمینی برق به میزان ۴۰ مگاوات از نیروگاههای تولید پراکنده را در برنامه خود قرار دادهایم. از آنجایی که فروش محصولات شرکت با نرخ قیمتهای جهانی آلومینیوم و آلومینا صورت میپذیرد، بنابراین قیمتها تحت تاثیر نوسانات بازارهای جهانی قرار دارد که منجر به «ریسک قیمت محصول» در مجتمع میشود. در همین راستا، اقدامات متنوعی را برای غلبه بر این چالش از جمله بومیسازی قطعات و کاهش ضایعات خطوط تولیدی انجام دادهایم. یکی دیگر از ریسکهای موجود در شرکت آلومینای ایران طی سالیان اخیر، «ریسک تامین مواد اولیه» و به طور مشخص بوکیست پرعیار بوده است. در این راستا تکمیل مطالعات اکتشافی، نیازسنجی و نوسازی تجهیزات حفریات اکتشافی و خرید آنها و در صورت نیاز خرید مواد اولیه مرغوب را در دستور کار قرار دادهایم. نکته قابل توجه اینکه در حال حاضر ما با خرید دو معدن بوکسیت شیرینچشمه و جهانآباد، بخشی از نیاز خود به بوکسیت را تامین کردهایم و به دنبال تملک معادن دیگر طی ماههای آینده هستیم.
از دیگر چالشهای مهم پیشروی شرکت در این سالها، میتوان به «ریسک هزینههای عملیاتی» اشاره کرد. با توجه به اینکه عواملی مانند کاهش کیفیت مواد اولیه و افزایش مصارف و ضایعات ممکن است هزینههای عملیاتی را تحت تاثیر قرار دهد، به طور پیوسته میزان مصارف خط تولید را رصد کردهایم و اقدامات لازم در این زمینه را انجام دادهایم. برای مثال، به دنبال جذب سرمایهگذار برای احداث کارخانه ۱۰۰ هزار تنی سود کاستیک ۵۰ درصد هستیم تا علاوه بر کاهش ریسک تامین مواد اولیه، هزینههای عملیاتی را نیز کاهش دهیم. در ارتباط با «ریسک ایمنی» نیز باید گفت مجتمع از معادن و تاسیسات صنعتی بهرهبرداری میکند که محیط آنها به طور ذاتی خطرناک بوده و قصور یا خرابیهای عملیاتی ممکن است به جراحت یا مرگ کارکنان شرکت، پیمانکاران و حتی جامعه منجر شود. در ادامه چنین مسئلهای ممکن است جریمههایی را برای شرکت، تغییر در شرایط مجوز از جمله تعطیلی، از دست دادن اعتبار برند، مجوز فعالیت و یا خسارات مالی به ذینفعان به همراه داشته باشد. از این رو ما سیستمی از سیاستها، رویهها، کنترلها و گزارشات را برای شناسایی خطرات مرتبط با ایمنی و کاهش وقوع حوادث دنبال میکنیم که این اقدامات باعث شده است شاخص ضریب شدت تکرار حوادث (FSI) بسیار بهتر از حد مورد انتظار قرار گیرد. در یک نگاه کلی، تمام تلاش خود را به کار گرفتهایم تا بر معضلات پیشروی تنها تولیدکننده پودر آلومینای کشور غلبه کنیم و از هیچ تلاشی در این راستا دریغ نخواهیم کرد.
با توجه به اهمیت کاهش مصارف انرژی و همچنین حفظ محیط زیست در بخش تولید، چه اقداماتی را در این راستا انجام دادهاید؟
واقعیت امر این است که همواره نگاه ویژهای به دو مقوله مذکور یعنی مصرف بهینه انرژی و حفظ محیط زیست پیرامون خود داشتهایم؛ به نحوی که میزان مصرف برق خود را از ۶۹۰ میلیون و ۱۹۶ هزار و ۹۲۱ کیلووات ساعت در سال ۱۴۰۲، به ۶۷۸ میلیون و ۳۳ هزار و ۹۲۱ کیلووات ساعت در سال ۱۴۰۳ کاهش دادیم. میزان مصرف گاز مجتمع نیز در سال ۱۴۰۲ معادل ۱۳۸ میلیون و ۱۲۴ هزار و ۴۵۱ مترمکعب بود که این میزان در سال گذشته، به ۱۲۲ میلیون و ۴۰ هزار و ۱۵۶ مترمکعب افت پیدا کرد. در خصوص مصرف آب نیز توانستیم مصرف خود را از دو میلیون و ۱۳۹ هزار و ۴۳۱ مترمکعب در سال ۱۴۰۲، به یک میلیون و ۸۸۰ هزار و ۶۱ تن در سال پیش کاهش دهیم. با مقایسه آمار و ارقام فوق، به خوبی میتوان متوجه شد که کاهش مصارف انرژی در شرکت آلومینای ایران طی سال ۱۴۰۳ به درستی محقق شده است و در حال حاضر نیز اجرای ممیزی فنی جامع انرژی، تعمیر اساسی بویلر (B) و تعویض اکونومایزر بویلر (C)، ساخت مبدل حرارتی واحد تبخیر، طرح مطالعاتی جلوگیری از هدررفت بخار تانکهای انحلال و کوره تکلیس، تعویض نسوز کوره و سیکلون واحد تکلیس به منظور کاهش تلفات انرژی و بهینهسازی مصرف آن در دست اجرا قرار دارد.
در راستای حفاظت از محیط زیست نیز همواره یکی از شرکتهای خوشنام و پیشرو در این عرضه بودهایم واقدامات متنوعی را به همین منظور در سال ۱۴۰۳ انجام دادهایم که از جمله آنها میتوان به پیگیری و خرید یک هزار اصله نهال گلدانی پستهکوهی (بنه) جهت کاشت در محدودههای معدنی و دپوهای باطله معدن در راستای احیا و بازسازی بلوکهای معادن؛ اجرای فاز نخست تفاهمنامه فیمابین شرکت آلومینای ایران و اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان جاجرم (مشارکت در تولید نهال در راستای طرح نهضت مردمی کاشت یک میلیارد درخت)؛ همکاری و مشارکت با اداره محیط زیست شهرستان جاجرم در راستای برگزاری سومین همایش روز ملی یوزپلنگ آسیایی؛ آبرسانی به منطقه حفاظت شده میاندشت جاجرم (آبرسانی به آبشخورهای حیات وحش) در راستای تفاهمنامه همکاری مشترک با اداره محیط زیست و حمایت از یوزپلنگ آسیایی به مدت یک سال؛ پیگیری ساخت و نصب درب ورودی و تابلوهای هشداردهنده جهت سد باطله گل قرمز و مسدودسازی مسیرهای ورودی به سد در راستای ایمنسازی محوطه آن؛ پیگیری و خرید یک دستگاه مکنده صنعتی با سیستم راهبری متحرک در راستای کنترل گرد و غبار واحدهای آهک، بوکسیت و تکلیس، پوشش ۲۰ هکتار از سد باطله برای جلوگیری از انتشار گرد و غبار، بازرسی زیستمحیطی از واحدهای عملیاتی و معادن طبق برنامه زمانبندی هر ماه؛ برگزاری جلسات (۵S) با سرپرستان و انجام ارزیابی عملکرد واحدها در راستای اجرای نظام آراستگی محیط کار به صورت ماهیانه (واحدهای عملیات، تعمیرات، کارگاهها، شمش، انبار، آزمایشگاه و معدن)؛ پیگیری و دریافت آمار ماهیانه ضایعات تولیدی واحدهای مجتمع و ارسال به اداره کل حفاظت محیط زیست و ثبت در سامانه ایمیدرو؛ پیگیری پروژه زیرسازی و محوطهسازی محل نگهداری نمکهای کربنات سدیم و کلسیم؛ پیگیری لایروبی مسیرهای سیلاب پایه لوله انتقال گل قرمز به سد باطله و بازدید مستمر از کانکسهای سیستم پایش آنلاین مستقر در واحدهای کوره آهک، انحلال، تولید بخار، تکلیس و پیگیری نواقص آنالایزرها اشاره کرد.
شرکت آلومینای ایران در سال ۱۴۰۳ به چه دستاوردهای علمی و عملیاتی دست یافت و چه پروژههایی را در سال ۱۴۰۴ دنبال میکند؟
در حاضر چهار پروژه سیلبند خاکی، مخازن ذخیره بافر، نصب دو دستگاه فیلترپرس و احداث سد باطله جدیدگل قرمز را در دست اقدام داریم که پیشبینی میکنیم طرحهای مذکور تا انتهای نیمه نخست سال جاری به بهرهبرداری برسند. در خصوص دستاوردهای اخیر شرکت نیز با توجه به پروژههای تعریف شده، ابتدا در فاز دانشگاهی به دانش فنی تولید آلومینای خلوص بالا (HPA) یعنی آلومینای گرید ۳n دست یافتیم و سپس توانستیم در فاز پایلوت، پنج کیلوگرم آلومینا با خلوص با عیار ۹۹٫۹۷ درصد یعنی آلومینا با گرید ۳N5 تولید کنیم. همچنین، بررسی استحصال گالیم و وانادیم از محلول آلومینات سدیم آلومینای جاجرم را با همکاری دانشگاه علم و صنعت انجام دادیم که نتیجه آن، دستیابی به دانش فنی تولید گالیم و وانادیم در فاز آزمایشگاهی بود. طرح پژوهشی تولید آلومینای پایه کاتالیست (بوهمیت) در مقیاس پایلوت با همکاری سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران، دیگر دستاورد علمی و پژوهشی شرکت در سال گذشته بود که به تولید پنج کیلوگرم بوهمیت با مشخصات شیمیایی و فیزیکی مناسب منجر شد. همچنین ، با توجه به برآورد انجام شده از بازار داخلی این محصول، محاسبات فنی و اقتصادی طرح بر مبنای تولید پنج هزار تن را تهیه کردهایم و آماده سرمایهگذاری در این طرح هستیم. پروژه استحصال تیتانیوم و عناصر نادر خاکی از گل قرمز با راندمان بالا در مقیاس آزمایشگاهی و پایه، دیگر پروژهای بود که با همکاری مرکز تحقیقات فرآوری مواد معدنی ایران انجام شد و نتیجه آن استحصال اکسیدتیتانیوم در فاز آزمایشگاهی با خلوص ۹۲ درصد بود. در حال حاضر نیز این مرکز به منظور استحصال تیتانیوم و اسکاندیم از باطله گل قرمز، در حال انجام آزمایشات با استفاده از آهک به جای سود است تا این فرایند به صورت اقتصادی انجام شود.این موارد نشاندهنده تعهد ما به نوآوری است که تمامی این پروژهها نه تنها وابستگی به واردات را کاهش میدهد بلکه ایران را به جمع تولیدکنندگان جهانی محصولات پیشرفته نزدیک میکند.
شرکت آلومینای ایران در حوزه منابع انسانی به عنوان مهمترین سرمایه خود و رفاهیات آنها چه اقداماتی انجام داده است؟
در حوزه منابع انسانی با توجه به اشتغال یک هزار و ۸۹۷ نفر در شرکت آلومینای ایران و وجود قراردادهایی چون دائم، مدت معین و راهبری، با توجه به ضرورت و اهمیت موضوع اجرای طرح طبقهبندی مشاغل از جمله پروژههای اثرگذار و مهم حوزه منابع انسانی شرکت آلومینای ایران در راستای اجرای عدالت شغلی پرسنل در حال انجام است. در حوزه افزایش سطح آموزشی کارکنان نیز در راستای تحقق برنامه آموزشی، نسبت به برگزاری ۳۴۳ دوره آموزشی به میزان سه هزار و ۹۸۷ ساعت با حضور ۹ هزار و ۳۵۰ نفر با سرانه آموزشی ۷۵/۵۳ ساعت اقدام کردهایم. در حوزه رفاهیات و افزایش سطح رفاهی پرسنل، شرایط استفاده و بهرهمندی همکاران به همراه خانواده گرامی ایشان از مجموعه آبی، سالن ورزشی و ارائه تسهیلات بانکی تعداد ۴۹ هزار و ۹۲۲ نفر از امکانات رفاهی مذکور در سال ۱۴۰۳ استفاده کردهاند و بهرهمندی ایشان از زائرسرای مشهد به مبلغ ۵۵۰/۴۵۴ میلیون ریال نیز هزینه شده است.همچنین ضمن تاکید بر اهمیت حفظ سلامت پرسنل به عنوان یکی از ارزشهای سازمانی، درمانگاه تخصصی امام علی (ع) شرکت با امکانات و تجهیزات بهروز جهت بهرهبرداری پرسنل و مردم شهرستان را تجهیز کردهایم.
هدفگذاری «آلومینا» در حوزه تولید برای سال ۱۴۰۴ چیست؟
شرکت آلومینای ایران در سال جاری، تکلیس بیش از ۲۳۰ هزار تن آلومینا، تولید بیش از ۳۴ هزار تن شمش آلومینیوم و بیش از ۳۹۱ هزار تن هیدرات آلومینیوم را هدفگذاری کرده است. همچنین، در نظر داریم با تامین پایدار بوکسیت باکیفیت از طریق گسترش دامنه اکتشافات و شناسایی منابع جدید در کشور، خرید بوکسیت از منابع داخلی و در صورت نیاز واردات آن بتوانیم کیفیت خوراک ورودی را در سطح مناسبی حفظ کنیم تا تولید آلومینای مورد نیاز شرکت و همچنین دیگر اسملترهای آلومینیومی کشور بیوقفه ادامه پیدا کند.
انتهای پیام//
ثبت دیدگاه